Драматично упозорење СЗО: Пријети катастрофа

Агенције
Драматично упозорење СЗО: Пријети катастрофа

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да постоји висок ризик да се Појасом Газе и шире, прошири полио вирус који изазива дјечију парализу, и то због тешке здравствене и санитарне ситуације у енклави.

"Постоји висок ризик од ширења вируса полиомијелитиса. То се такође може прелити на међународни ниво", рекао је вођа тима за хитне здравствене ситуације СЗО у Гази, Ајадил Сапарбеков, новинарима у Женеви путем видео везе из Јерусалима.

Он је рекао да ће процјена, за коју се нада да ће бити завршена до краја недјеље, омогућити здравственим званичницима да издају препоруке, "укључујући потребу за масовном вакцинацијом".

Полиомијелитис је високо заразан вирус који може да нападне нервни систем и изазове парализу и углавном погађа дјецу млађу од пет година.

"Изузетно сам забринут због избијања епидемије у Гази. И ово није само полиомијелитис, већ различите епидемије заразних болести", рекао је Сапарбеков.

Израелска војска саопштила је да је уз сарадњу међународних група унесено довољно вакцина које покривају више од милион људи у Гази, која укупно има око 2,3 милиона становника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана