Драматично упозорење: Стиже мегапотрес ФОТО/ВИДЕО

Агенције
Драматично упозорење: Стиже мегапотрес ФОТО/ВИДЕО

Јапански стручњаци упозорили су на могућност веома јаког земљотреса, којег су назвали "мегапотресом", након јучерашњег земљотреса јачине 7,1 на југу те земље, гдје је повријеђено осам особа.

Премијер Фумио Кишида је због овог упозорења стручњака отказао предвиђено путовање у централну Азију: "Преузимајући највећу одговорност за управљање кризама, одлучио сам да останем у Јапану најмање недјељу дана", рекао је он данас новинарима.

Јапанска метеоролошка агенција (JMA) објавила је да је "вјероватноћа да ће доћи до новог јаког земљотреса виша него у нормално вријеме", али и да то "не значи да ће сигурно бити земљотреса".

Ово је први пут да је издато овакво упозорење у Јапану од 2011. године, када је послије разорног земљотреса успостављен нови систем узбуне.

У четвртак је за вријеме потреса магнитуде 7,1 дошло до поремећаја сигнализације и возила, а Агенција за управљање пожарима и катастрофама пријавила је да је осам људи повријеђено, махом од пада предмета.

Јапан, који се налази на раскршћу више тектонских површина дуж такозваног "Ватреног појаса Пацифика", једна је од земаља са највећом сеизмичком активношћу на свијету. Тај архипелаг са 125 милиона људи има око 1.500 потреса годишње, углавном слабих.

Чак и најјачи потреси тамо обично изазивају само мању штету захваљујући примјени антисeизмичких норми изградње и упознавању становништва са хитним мјерама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана