Драма у Аргентини: Најављен хаос

ГС
Драма у Аргентини: Најављен хаос

На државним универзитетима у Аргентини за данас је најављено одржавање масовних демонстрација, на које су позвали синдикати и опозиционе партије, као одговор на смањење јавне потрошње којом би биле погођене и образовне установе, што је најавио предсједник те земље Хавијер Милеј.

Како је објавила агенција Ројтерс, позив на протесте је услиједио након што је предсједникова администрација запријетила да ће уложити вето на закон који је конгрес усвојио прије неколико недјеља, који гарантује финансирање универзитета, док се Аргентина суочава са економском кризом и инфлацијом која на годишњем нивоу износи до 240 процената, а половина њеног становништва живи у сиромаштву.

"Влада има систематски, методичан и постепен план да уништи државно образовање", изјавио је ректор Универзитета у Буенос Аиресу Рикардо Гелпи.

Универзитет у Буенос Аиресу је највећи у земљи, и рангиран је међу 100 најбољих у свијету.

Милејева слободарска влада је у више наврата оправдавала смањивање буџета уз тврдње да су државни универзитети мјеста "социјалистичке" индоктринације, али је добра репутација високог образовања код Аргентинаца изазвала ширење друштвеног отпора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана