Драма на Исланду: Дијелови града тону, испод кућа лава (VIDEO)

GS
Драма на Исланду: Дијелови града тону, испод кућа лава (VIDEO)

Сеизмичка активност и подземни токови лаве појачали су се током посљедњих неколико дана на полуострву Рејкјанес, у близини главног града Рејкјавика, због чега су власти прије шест дана евакуисале готово 4000 људи из рибарског града Гриндавика.

Према исландском сеизмолошком центру, у посљедња 24 сата забиљежено је око 200 земљотреса те и даље постоји велика могућност вулканске ерупције.

У најновијем саопштењу наводи се да се извор ерупције највјероватније налази сјеверно од града Гриндавика, у близини планине Хагафел.

"Укупно је око 2.000 земљореса забиљежено у посљедња 24 сата. Већина су мали потреси испод магнитуде 1, али јутрос у 6:35 измјерен је земљотрес у Хагафелу с магнитудом од 3.0", навели су, преноси Индекс.хр.

"Као да сједите у врло досадном филму, али сте ондје запели, не можете изаћи из њега. То је нестварно. Тешко је за пробавити", рекао је 62-годишњи Еинар Дагбјартсон за Ројтерс. Он је један од евакуисаних становника Гриндавика.

Дагбјартсон је рекао да већ данима не спава добро те да стално провјерава вијести како би видио је ли ерупција почела.

Дагбјартсон каже да се нада да ће се моћи вратити кући упркос свему.

"Чак и ако би пола града потонуло, ако лука, која је важна за живот, преживи, опет ће се све изградити. Ако лука нестане, онда више нема живота овдје", рекао је.

"Овдје више нитко не живи. Од 3800 становника, сада их је нула", рекао је за Ројтерс Стефан Велемир, локални полицајац, додајући да су неке куће већ потпуно оштећене јер су земљотреси створили велике пукотине на градским улицама и плочницима те из њих избија пара.

"Допуштамо људима да уђу на пет минута у своју кућу. Једна особа из сваког дома оде на пет минута и зграби све потрепштине", рекао је Велемир.

"Лава је испод наше куће"
Ингибјорн Гретарсдотир испричала је Реутерсу да је морала чекати пет сати у реду, у нади да ће се вратити у град како би узела ствари из свог дома који се налази у црвеној зони - подручју које се сматра најопаснијим и најближим мјесту гдје се очекује ерупција.

"Град изгледа ужасно. Врло је тешко отићи тамо и видјети све. Лава је испод наше куће... Не знамо хоћемо ли имати дом или шта... Не знамо ништа", рекла је откривајући да је њена кућа засад у добром стању, али тло недалеко од куће потонуло је за око 90 центиметара.

Now a volcanic eruption in Iceland is becoming imminent as magma rises closer to the surface. Interview with Prof. Thorvaldur Thordarson. #grindavík #grindavik #iceland #island #volcano #vulkan pic.twitter.com/abkG49ZQoP

— Marco Kaschuba (@marco_kaschuba) November 17, 2023

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана