Доживотна казна озлоглашеном гангстеру из руске Сјеверне Осетије

GS
Foto: Printscreen

Суд у Москви прошлог мјесеца је осудио 12 његових сарадника на казне од 12 година до доживотног затвора

Руски суд осудио је озлоглашеног гангстера руске Републике Сјеверне Осетије Аслана Гагијева, званог Џако, на доживотни затвор због неколико убистава.

Пресуду је у четвртак изрекао војни суд у Ростову на Дону након што је Гагијева прогласио кривим за вођење криминалног клана и организовање шест убистава.

Суд у Москви прошлог мјесеца је осудио 12 његових сарадника на казне од 12 година до доживотног затвора.

Гагијева је Аустрија изручила Москви у јуну 2018. након што је изгубио вишегодишњу правну битку.

Побјегао је из Русије 2013. након оптужби да је водио криминални клан, наређивао убиства те се бавио трговином оружја и проневјером.

Русија је оптужила његову банду за убиство 60 људи у Москви, Московској области и Сјеверној Осетији између 2004. и 2014. године, укључујући градоначелника града Владикавказа у Сјеверној Осетији, као и бившег замјеника премијера те регије.

Руски истражни комитет навео је да је најмање 24 члана банде осуђено за злочине, а неки и на доживотну казну затвора.

Међународне потјернице расписане су за седам особа за које се сумња да су чланови банде, док је још седам наводних чланова групе убијено између 2010. и 2014. године у, како су истакли званичници, обрачунима ривалских кланова.

Под истрагом је још 12 наводних чланова банде.

Аслан Гагијев ухапшен је на жељезничкој станици у Бечу у јануару 2015. према међународној потјерници. Негирао је било какво кривично дјело, а своје изручење Русији описао као политички мотивисано, преноси Вијести.ме

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана