Дојче банка исплатиће 75 милиона долара Епштајновим жртвама

Срна
Дојче банка исплатиће 75 милиона долара Епштајновим жртвама

БЕРЛИН- Дојче банка пристала је да плати 75 милиона долара као поравнање по тужби да је ова Банка омогућила Џефрију Епстајну наводни ланац трговине људима.

Тужбу је поднијела неименована жена која је навела да је овај банкарски гигант наставио да послује са Епстајном, упркос томе што је знала да су његови рачуни коришћени да би се омогућила сексуална експлоатација.

Она је, такође, навела у тужби да ју је Епстајн злостављао и продавао својим пријатељима око 15 година, док је за своје сексуалне услуге примала готовину.

Дојче банка је одбила да коментарише случај за Би-Би-Си.

Жена, која је у судским документима анонимно наведена као "Џејн До" односно "непозната", поднијела је групну тужбу у Њујорку прошлог новембра у своје и име других жена које је покојни амерички финансијер наводно злостављао.

Она је рекла да је Дојче банка "изабрала профит умјесто поштовања закона" јер је знала да ће "зарадити милионе долара од омогућавања Епстајнове сексуалне експлоатације".

Очекује се да ће ово поравнање послужити за исплату одштете десетинама жена.

"Едвардс Потингер", једна од адвокатских канцеларија која заступа неименовану жену, саопштила је за Би-Би-Си да је овај исход "вјероватно највећа нагодба у вези са сексуалном експлоатацијом која укључује банкарску институцију у историји САД".

"Нагодба ће омогућити десетинама жртава Џефрија Епстајна да коначно покушају да поврате своју вјеру у наш систем знајући да ће сви појединци и ентитети који су омогућили Епстајнову операцију сексуалне експлоатације коначно бити позвани на одговорност", додала је фирма.

Портпарол Дојче банке Дилан Ридл одбио је да коментарише нагодбу, али је рекао да је Банка "постигла значајан напредак у рјешавању бројних ранијих питања".

Ридл је додао да је Банка уложила више од четири милијарде евра како би побољшала своје контроле, обуку и оперативне процесе и повећала тим посвећен борби против финансијског криминала.

Епстајн је преминуо у затворској ћелији у Њујорку 10. августа 2019. године док је чекао суђење за сексуалну експлоатацију, подсјећа Би-Би-Си

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана