Дојче банк отпушта 3.500 радника

СРНА
Дојче банк отпушта 3.500 радника

ФРАНКФУРТ - Њемачка банка Дојче банк саопштила је да ће отпустити 3.500 радника у намјери да у наредних годину дана смањи трошкове за 2,5 милијарди евра, упркос профиту захваљујући глобалном повећању каматних стопа.

У саопштењу се наводи да банка жели да рационализује своју маркетиншку мрежу, рачунарске системе и софтвер, у настојању да смањи трошкове.

Према наводима банке, смањење броја запослених биће извршено углавном у секторима у којима нема директног рада са клијентима.

Саопштење је издато упоредо са објављивањем извјештаја о годишњем профиту, који показује да је банка прошле године зарадила 4,2 милијарде евра, што је за 16 одсто мање у односу на 2022. годину. Банка већ четврту годину заредом остварује профит, пише АП.

Банка је профитирала заједно са конкурентима од глобалног раста каматних стопа, што може да повећа маргину профита између онога што банка исплати у каматама и оног што заради.

Директор Дојче банке Кристијан Севинг изјавио је да резултати показују импресивну растегљивост у тешком окружењу, да проширују пословање и свима показују да је та банка одрживо профитабилна.

Зарада банке порасла је за 6,8 одсто на 28,9 милијарди евра. Банка је објавила да подиже дивиденду са 30 на 45 центи по акцији и да ће "ставити више новца у руке акционара" откупом 675 милиона евра у акцијама до краја јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана