Доха: Почела нова рунда преговора о рату у Гази

Танјуг
Доха: Почела нова рунда преговора о рату у Гази

ДОХА - Међународни посредници започели су данас нову рунду преговора са циљем заустављања рата у Гази и обезбјеђивања ослобађања десетина талаца, преноси Ројтерс позивајуćи се на званичника који има сазнања о томе.

САД, Катар и Египат треба да се састану са израелском делегацијом у Катару, преноси Гардијан. 

Не очекује се да ćе Хамас директно учествовати, али је у принципу пристао на приједлог који су изнијеле САД и који има међународну подршку.

Како су претходно навели упућени званичници, шеф израелске обавјештајне службе требало би да се прикључи у Дохи својим америчким И египатским колегама и катарском премијеру на новој рунди преговора о примирју у Гази.

Преговори, чији је циљ покушај окончања борби које трају 10 месеци и ослобађање 115 израелских и страних талаца, организовани су у тренутку док се Иран спрема на освету Израелу након убиства лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану, навео је Ројтерс.

Званичници Хамаса, који су оптужили Израел да одуговлачи, неће учествовати у данашњим преговорима. 

Посредници, ипак, планирају да се послије састанка консултују са Хамасовим преговарачким тимом који се налази у Дохи, навео је добро обавјештени званичник за британску агенцију.

У израелској делегацији су и шеф обавјештајне службе Давид Барнеа, директор унутрашње службе безбједности Ронен Бар и представник војних талаца Ницан Алон.

Вашингтон ће на преговорима представљати директор ЦИА Вилијам Бернс и изасланик за Блиски исток Брет Мекгурк. У разговорима у Дохи, које је сазвао катарски премијер шеик Мохамед бин Абдурахман ал Тани, учествоваће и шеф обавештајне службе Египта Абас Камел.

Израел и Хамас су се узајамно кривили за неуспјех у постизању споразума, али чини се да уочи данашњих преговора ниједна страна не искључује договор, навео је Ројтерс.

Извор у израелском преговарачком тиму јуче је навео да је премијер Бењамин Нетањаху дозволио значајан простор за попуштање око неких кључних спорних тачака.

Оне укључују присуство израелске војске у Гази, постепено ослобађање талаца и рестрикције приступа сјеверној Гази.

Хамас је пренио посредницима да ће, ако Израел изнесе озбиљан приједлог који је у складу са ранијим сугестијама тог покрета, они наставити да се ангажују у преговорима.

Званичник Хамаса Сами Абу Зухри рекао је данас за Ројтерс да је та група посвећена преговорима и позвао посреднике да обезбједе да Израел прихвати приједлог на који је Хамас пристао почетком јула, а којим би, како наводи, био окончан рат и захтевано потпуно повлачење израелске војске из Газе.

Хамас је касно синоћ објавио саопштење заједно са још неким мањим фракцијама у којем понављају своје захтјеве. Они су навели да преговори треба да испитају механизме о примјени договора којим би се постигло свеобухватно примирје, потпуно повлачење израелских снага, прекид опсаде, отварање прелаза, обнова Газе, као и озбиљан споразум о таоцима и заробљеницима.

Посебну тежину преговорима дају пријетње Ирана да ће се осветити Израелу због убиства Ханијеа, а три висока иранска званичника рекла су да ће само договор о прекиду ватре у Гази одвратити Иран од директне одмазде против Израела.

У тренутку док се очекује долазак посредника и наставак преговора у Катару, борбе су и данас настављене у Гази, а израелска војска гађала је циљеве у градовима Рафа и Кан Јунис на југу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана