Договорен прекид ватре у Појасу Газе и фазна размjена талаца

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

Четрдесет седми дан сукоба израелске војске и Хамаса. Постигнут споразум о четвородневном прекиду ватре у Гази ради ослобађања педесет талаца Хамаса, односно 150 Палестинаца које Израел држи у затворима. Катар посредник договора. Бијела кућа поручила да неће подржати проширење израелских војних акција на југ Појаса Газе, уколико не постоји конкретан план којим се штите цивили. Европска унија саопштила да нема доказа да помоћ која се шаље Палестинцима иде Хамасу.

Израелска војска: Тактичка пауза у два насеља у Кан Јунису

ИДФ позива цивиле у граду Џабалија и кварту Шејаја на сјеверу Газе да се крећу на југ током дневног хуманитарног коридора који је отворен до 16 часова.

Војска се све више продире у Хамасово упориште Џабалију и велика је вјероватноћа да је сљедећа Шејаја.

Војска такође најављује да је данашња тактичка пауза у два насеља у Кан Јунису.

Фон дер Лајен: ЕУ ће искористити примирје да повећа испоруке хуманитарне помоћи

Председница Европска комисије Урсула фон дер Лајен огласила се поводом договора о примирју између Израела и Хамаса и обећала је да ће ЕУ настојати да искористи паузу у борбама за повећање испорука хуманитарне помоћи у тај регион.

"Свим срцем поздрављам постигнути споразум о ослобађању 50 талаца и паузи у непријатељствима. Сваки дан који проведу као таоци терориста је превише за све мајке и дјецу. Дијелим радост породица које ускоро поново могу да загрле своје најмилије. Захвална сам свима онима који су посљедњих недјеља неуморно радили и посредовали у овом споразуму. Позивам терористички Хамас да одмах ослободи све таоце и омогући им да се безбиједно врате кући", наводи се у саопштењу фон дер Лајенове, преноси лондонски Гардијан.

Према њеним ријечима, Европска комисија ће учинити све да искористи паузу за хуманитарну интервенцију у Гази.

"Замолила сам комесара Јанеза Ленарчича да повећа наредне испоруке у Газу што је прије могуће, како би се ублажила хуманитарна криза", наводи се у саопштењу фон дер Лајенове.

Број убијених новинара у конфликту Израела и Хамаса порастао на 53

Број убијених новинара у рату Израела и Хамаса достигао је 53, а међу жртвама се налази 46 Палестинаца, четири Израелца и три Либанца, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на Kомитет за заштиту новинара (ЦПЈ).

"ЦПЈ такође истражује непотвђене извјештаје о другим новинарима који су убијени, нестали, ухапшени, повријеђени или им је пријећено," навео је Kомитет, додавши да је то највиши број новинара настрадалих у конфликту од 1992. године од када се прати статистика.

Најновије жртве су либански новинари, убијени током израелских ваздушних напада на јужни дио државе, саопштио је Ал Мајдин, послодавац настрадалих репортера.

Израелска војска се огласила поводом убиства новинара и саопштила да истражује случајеве.

"Ово је мјесто отвореног сукоба и дешавају се размјене ватре. Присуство у Гази представља опасност", навео је ИДФ.

ИДФ: Нападнуто више локација Хамаса у Гази, укључујући тунеле

Израелске одбрамбене снаге кажу да настављају да дјелују у појасу Газе, при чему се копнене снаге сукобљавају са оперативцима Хамаса, а изводе се удари на инфраструктуру те палестинске паравојске.

Како се наводи, израелске снаге извеле су бројне ваздушне нападе на локације Хамаса са којих је пуцано на трупе, као и рација на једну кућу гдје је пронађено оружје.

ИДФ додаје да је циљала инфраструктуру тунела Хамаса у северној Гази.

И морнарица је такође извела нападе на локације Хамаса дуж обале, укључујући стамбену зграду из које су, како тврди ИДФ, снајперисти Хамаса отварали ватру на копнене снаге.

Седам Палестинаца убијено у израелским нападима на Западној обали

Седам Палестинаца убијено је јутрос на Западној обали, саопштило је палестинско Mинистарство здравља.

Шест особа биле су мета израелског удара дроном, јавила је раније у сриједу званична палестинска новинска агенција Вафа.

Како додаје агенција, израелске снаге су убиле још једног Палестинца у близини града Калкилије.

Израел објавио списак Палестинаца који би могли да буду пуштени

Израел је објавио списак 300 Палестинаца који би могли бити пуштени на слободу, у складу са договором између Израела и Хамаса.

Израел објавио списак Палестинаца који би могли да буду пуштени на слободу

Абас поздравља хуманитарно примирје у Гази

Палестински предсједник Махмуд Абас поздравио је постизање хуманитарног споразума између Хамаса и Израела у Појасу Газе, и позвао на постизање ширег рјешења које ће имати "међународни легитимитет“.

Доха: Педесет талаца Хамаса биће фазно ослобађано у замену за ослобађање 150 Палестинаца

Влада Катара је најавила спровођење споразума о примирју између Израела и Хамаса који ће донети четвородневну обуставу борби, наводећи да ће за један дан објавити када ће тачно ступити на снагу примирје током којег ће 50 талаца Хамаса бити фазно ослобађано у замјену за ослобађање 150 Палестинаца које у затворима држи Израел.

У саопштењу се наводи да ће ослобођени са обе стране бити жене и деца, а очекује се и већи прилив хуманитарне помоћи опкољеној Гази, преноси АП.

Сједињене Државе и Египат су такође били укључени у преговоре о заустављању оружаних борби и ослобађању око 240 талаца које држе Хамас и други милитантне фракције у Гази.

Ослобађање талаца почеће отприлике 24 сата након што договор одобре све стране, рекао је данас високи званичник Бијеле куће који је под условом анонимности разговарао о овим питањима.

У међувремену предсједник САД Џозеф Бајден у уторак је поздравио договор Израела и Хамаса и ослобађање заробљених талаца.

СЗО: У Гази убијена наша запослена заједно са својом шестомјесечном бебом

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је у Појасу Газе убијена једна од њених запослених заједно са својом шестомјесечном бебом.

Она је убијена у бомбардовању куће њених родитеља на југу Газе, наводи се у саопштењу СЗО, преноси Гардијан.

Како је наведено, у тој кући је погинуло око 50 чланова њене породице и заједнице, који су се ту склонили.

"Дима Абдулатиф Мохамед Алхај (29) била је кључни део тима СЗО за трауму и хитне случајеве, а дио организације је била од 2019. године. Алхај је била дивна особа са блиставим осмехом, ведра, позитивна и веома поштована", истичу из СЗО.

Четвородневни прекид ватре у Гази ради ослобађања педесет талаца

Власти у Катару објавиле су јутрос да је направљен значајан напредак у постизању рјешења за сукоб у Појасу Газе, први од почетка рата прије више од месец и по дана.

Договорено је да Хамас ослободи педесет израелских талаца, жена и дјеце, које су отели 7. октобра.

Израел и Хамас договорили примирје у замjену за пуштање дијела талаца

Примирје ће трајати најмање четири дана, а Израел је саопштио да ће за сваких наредних десет талаца које Хамас ослободи бити продужено за један дан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана