Договор између Израела и Хамаса уз посредовање Катара "ближи него икада"

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

Споразум између Израела и Хамаса уз посредовање Катара је у завршној фази и "ближи је него икада", изјавио је за Ројтерс добро упућен неименовани извор.

Договор о вишедневној паузи у непријатељствима, ослобађању око 50 цивилних талаца од стране Хамаса и ослобађање палестинских жена и дjеце из израелског притвора, је близу, потврдио је неименовани извор.

Милитантни палестински покрет Хамас изразио је спремност да повећа број талаца које је би ослободио у размјени са Израелом, рекао је данас за Харец извор укључен у преговоре.         

Шеф политбироа Хамаса Исмаил Ханије казао је раније данас да се Израел и Хамас приближавају споразуму о примирју у рату у Појасу Газе, наводећи да је Хамас већ дао свој одговор Катару и другим посредницима, пренио је Тајмс оф Израел.

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је раније данас да вјерује да је близу постизање споразума о таоцима између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, пренијела је агенција Ал Џазира.

У међувремену израелски министар за националну безбједност Итмар Бен Гвир позвао је данас да се најављени споразум са Хамасом не склапа. 

"Веома сам забринут јер се прича о некаквом договору. Гласине говоре да ће Израел поново направити велику грешку, на сличан начин као и 2011. године. Тај споразума би донео катастрофу", написао је израелски министар, преноси Тајмс оф Израел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана