Добитници Нобелове награде траже ослобађање политичких затвореника у Бјелорусији

Танјуг
Добитници Нобелове награде траже ослобађање политичких затвореника у Бјелорусији

МИНСК - Више од 20 добитника Нобелове награде потписало је отворено писмо у којем позивају на хитно ослобађање политичких затвореника у Бјелорусији, изјавио је данас опозициони активиста Дмитриј Болкунец.

Отворено писмо, које је покренуо Болкунец и које је поставио на свој сајт, потписали су добитници Нобелове награде за мир Оскар Аријас Санчез из Костарике, Хосе Рамос-Хорта из Источног Тимора, Дмитриј Муратов из Русије и Олександра Матвијчук из Украјине, пренио је Ројтерс.

На писму се налазе и имена добитника Нобелове награде за књижевност Светлане Алексијевич, Ј.М. Куција и Херте Милер, као и 19 лауреата у области физике, хемије, медицине и економије.

"Последњих деценија Европа није видела хуманитарну катастрофу у вези са политичком репресијом у таквим размјерама по глави становника као у Белорусији", наводи се у писму.

Међу затвореницима у Белорусији је и Алес Бјаљацки, један од добитника Нобелове награде за мир 2022. године.

Лидерка бјелоруске опозиције у егзилу Свјатлана Цихановскаја изјавила је раније овог мјесеца да се годину дана није чула са својим супругом Сергејем, који се налази у затвору. Она је рекла да њему није дозвољено да комуницира, описујући то као облик мучења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана