Добио 35 година робије због покушаја убиства двојице Јевреја испред синагоге

Танјуг
Добио 35 година робије због покушаја убиства двојице Јевреја испред синагоге

ЛОС АНЂЕЛЕС - Џејми Тран (30) из Калифорније осуђен је на 35 година затвора због пуцања и рањавања двојице Јевреја док су излазили из синагоге у Лос Анђелесу прошле године, саопштили су савезни тужиоци.

Он се изјаснио кривим у јуну по двије тачке оптужнице за злочине из мржње са намјером да убије и двије тачке за коришћење ватреног оружја током кривичног дјела насиља, саопштило је америчко тужилаштво.

Пуцњаве у фебруару 2023. изазвале су страх у јеврејској заједници  након што су званичници рекли да су жртве биле мете јер су носиле одјећу која идентификује њихову веру, укључујући црне капуте и покриваче за главу. Оба мушкарца су преживела напад, пише Гардијан.

Тран је рекао званичницима за спровођење закона да је на интернету тражио "кошер пијацу" и одлучио да убије некога у близини, према извјештају ФБИ-ја.

Тран је имао "историју антисемитског и пријетећег понашања", наводи се у документу.

-Покушај да се убију људи само на основу њихове вјерске и етничке припадности буди сјећања на најмрачнија поглавља људске историје. Надамо се да ће данас изречена казна послати снажну поруку свима у нашој заједници да нећемо толерисати антисемитизам и мржњу било које врсте -рекао је амерички тужилац Мартин Естрада.

Током 2022. Тран је слао е-пошту бившим колегама из разреда користећи увредљив језик о Јеврејима и пријетио је бившој јеврејској другарици из разреда, порукама попут "Неко ће те убити, Јеврејине" и "Желим те мртвог, Јеврејине"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана