До напада Ирана на Израел би могло доћи у наредних 48 сати

Танјуг
До напада Ирана на Израел би могло доћи у наредних 48 сати

ТЕЛ АВИВ - Иран је одлучио да нападне Израел, саопштио је министар спољних послова Израела Израел Кац, јавља Џерузалем пост.

Израелски лист наводи да је порука Ирана пренесена Израелу преко министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта, који је директно позвао Каца да објасни да је ову информацију добио од вршиоца дужности иранског министра спољних послова Алија Багерија.

"Иран нас је обавијестио да намјерава да нападне Израел,” рекао је Кац, додајући да "свијет треба да тражи цијену од Ирана за било какву агресивну акцију коју предузме."

У разговору који је Багери водио са својим бахреинским колегом Абдулатифом бин Рашидом Алзајанијем, он је говорио о одлучности своје земље да одговори на убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханија у Техерану прошле седмице.

Израел није преузео одговорност за напад, али се претпоставља да га је извршио.

САД вјерују да би до напада Ирана могло да дође у наредних 48 сати.

Предсједник САД Џозеф Бајден ће се касније данас састати са својим тимом за националну безбједност да би разговарали о ситуацији, док је командант америчког CENTCOM-а, генерал Мајкл Ерик Куриља посјетио Израел и састао се са министром одбране Јоавом Галантом и начелником штаба Израелских одбрамбених снага (IDF) Херцлом Халевијем.

Галант је рекао да је посјета "директан превод америчке подршке Израелу у дјело".

Однос између Израела и САД је непоколебљив, истакао је он.

"Разговарали смо о координацији одбрамбених активности и начинима проширења међународне коалиције која се суочава са агресивним акцијама Ирана и његових заступника," додао је Галант.

Бајден је разговарао са јорданским краљем Абдулахом о напорима за деескалацију регионалних тензија, укључујући и тренутни прекид ватре и споразум о ослобађању талаца, навела је Бела кућа.

Предсједник САД је захвалио краљу Абдулаху на пријатељству и потврдио непоколебљиву подршку САД Јордану као партнеру и савезнику у промовисању регионалног мира и безбједности, додаје се у саопштењу.

Јордан и САД били су дио коалиције која је бранила Израел када је Иран напао у априлу.

У тој коалицији су биле и Велика Британија, Француска и сам Израел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана