Ђулијани мора да плати скоро 150 милиона долара одштете

Танјуг
Ђулијани мора да плати скоро 150 милиона долара одштете

ВАШИНГТОН- Бивши градоначелник Њујорка Рудолф Ђулијани мораће да плати више од 148 милиона долара одштете за двије изборне радница у Џорџији, које су га тужиле за клевету због оптужби да су помагале у намјештању избора 2020. против Доналда Трампа, одлучила је данас порота савезног суда у Вашингтону.

Бивши адвокат Доналда Трампа, Ђулијани ће радницама, Вандреи „Шаје” Мос и њеној мајци Руби Фриман, морати да уплати отприлике 73 милиона долара за надокнаду нарушене репутације и емоционалну штету коју су претрпјеле, али и додатних 75 милиона долара казне због свог понашања, преноси Ројтерс.

Прије суђења, савезни судија утврдио је да је Ђулијани одговаран за клевету, намјерно наношење емоционалног бола и грађанску завјеру.

Порота је пресуду донијела после тродневног суђења током којег су Мос и Фриман тврдиле да су добиле расистичке и сексистичке поруке, укључујући и пријетње на линч, након што су, како су навеле, Трамп и његови савезници ширили лажне оптужбе о њиховој умијешаности у обману бирача.

Тужиоци су тражили најмање 48 милиона долара одштете за клевету и неодређену суму за емоционалну бол и казнену одштету.

Џозеф Сибли, Ђулијанијев адвокат, признао је да је његов клијент нанио штету радницама, али је истакао да би износ који су тужиоци тражили био "катастрофалан" за његовог клијента, преноси АП.

Одбрана је тврдила да Ђулијани није у потпуности одговоран за жестоке проблеме са којима су се жене суочиле, и настојала да кривицу у великој мјери пребаци на веб страницу која је објавила снимак надзора двије жене како пребројавају гласачке листиће.

Сибли је у завршној ријечи истакао да Ђулијанија не треба дефинисати само оним што се догодило и подсјетио на дане када је руководио Великом јабуком после терористичких напада 11. септембра 2001. године.

Ђулијани, који је јавно тврдио да ће свједочити током суђења, на крају је одлучио да то не учини.

Државна истрага утврдила да је Мос и Фриман легално и правилно вршиле обраду гласачких листића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана