Ђинпинг открио главни услов за прекид сукоба у Украјини

Агенције
Ђинпинг открио главни услов за прекид сукоба у Украјини

Кинески предсједник Си Ђинпинг наводи да до прекида ватре у Украјини може доћи само ако све велике силе покажу позитивну енергију!

Ђинпинг се састао у Пекингу са мађарским премијером Виктором Орбаном који га је информисао о посјетама Кијеву и Москви претходне недјеље. Кинески лидер подржао је Орбанове напоре да промовише политичко рјешење украјинске кризе и поновио приједлоге Кине.

- Само ако све велике силе покажу позитивну, а не негативну енергију, биће могуће постићи рани прекид ватре у овом сукобу - нагласио је Ђинпинг и нагласио да је у интересу свих страна да прекину ватру и окончају рат што је прије могуће и нађу политичко рјешење.

Кинески предсједник се такође залагао за поштовање три принципа.

Ђинпинг наводи да не смије да дође до ширења бојног поља и да непријатељства не би требало да ескалирају на виши ниво. Трећи принцип је да ниједна страна не треба да долива уље на ватру.

- Међународна заједница треба да створи услове и пружи помоћ двјема странама за наставак директног дијалога и преговора. Кина на свој начин активно промовише мировне преговоре и подстиче и подржава све напоре који воде ка мирном рјешавању кризе - наводи Ђинпинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана