Дјечак кога је одгојио пас: Ишао је на четири ноге и лајао

ГС
Дјечак кога је одгојио пас: Ишао је на четири ноге и лајао

Дјечак Виктор је живио са псом који га је одгајао, јер се његова мајка није бринула о њему.

Виктор 'Витја' Козловтсев, из Подолска, сада има 25 година, а провео је четири године живећи са ротвајлером, спавајући на истом тепиху са њим и дијелили су храну. Када је пронађен са седам година, једва је говорио и умјесто тога је лајао, ходао на све четири ноге и јео као пас из чиније. Виктор је спавао на тепиху на поду.

Његова мајка, алкохоличарка, сматрана је "неспособном" да га одгаја. Према једном руском извјештају, "само се пас бринуо о њему". Медицинска сестра из окружне клинике спасила је дијете. Гледајући картоне младих пацијената, примијетила је да Витја није доведен на преглед више од четири године. Медицинска сестра је отишла на адресу на којој је било пријављено да живи дјечак – нико није отворио врата. У стан на периферији Подолска љекари су дошли тек након интервенције округа и Центра за социјални рад.

"Када су службеници Министарства за ванредне ситуације отворили врата, пас и дијете изјурили су да трче за њима. Дјечак се кретао на све четири ноге, био је без одјеће. Инсекти су били по њиховим главама, а нокти су им толико порасли да су личили на канџе. Старатељи су покушали да дигну дијете на ноге, али је пас јурнуо на њих – она је жестоко бранила своје 'штене'", каже Лилит Горелова, Витјина старатељка.

У просторији из које су истрчали пас и дијете није било намјештаја ни играчака. У средини је била чинија са остацима хране, поред ње су биле крпе на којима су дјечак и пас спавали. Најгоре је што су у истом стану биле двије одрасле особе - дјечакова мајка и бака. Зашто су васпитање дјетета повјериле псу, остаје мистерија.

"Не могу рећи да је мајка пуно пила или водила асоцијалан начин живота. У то вријеме је радила као чистачица у фабрици. У њеној соби су били и ТВ и фрижидер. Наравно, одмах је лишена родитељског права, а покренут је и случај због злостављања дјеце. Она, међутим, није признала кривицу. Увјеравала је све да дјечак одраста у нормалним условима" наставља Лилит.

Дјечак је знао да изговори само једну реч - "бондуеле". Лилит је о Витји знала доста и прије него што га је усвојила. У зиму 2006. године, добила је позив из сиротишта да може да дође по дјечака јер неће преживјети у сиротишту.

"Упозорили су ме да је веома чудан: не говори, не хода, може да угризе или да се склупча".

Витја није прво усвојено дијете у породици Горелов. Укупно су Лилит и Александар подигли 35 дјеце. Глава породице не пориче: упозорени су да ће дијете бити чудно, али нису очекивали да ће све бити тако озбиљно.

"Када смо дошли да посјетимо Витију у болници, ходао је на све четири ноге и сакрио се испод стола. Лилит га је извукла, ставила на колена.

Одвели смо га истог дана. Дјечак није имао ни топлу одјећу, иако је била зима. Умотали смо га у ћебе и однијели кући.

"Витја је провео само недјељу дана у болници, али за то вријеме лекари су га буквално ставили на ноге.

"Прије тога је пузао на све четири. А када су нам га дали, већ је могао да хода, мада не без помоћи – требало га је придржати испод руку", причала је о детаљима Лилит.

"Истина, дуго није могао да сиђе низ степенице, ноге му се нису савијале, јер су биле као штапови."

Касније је уз помоћ хранитељке Лилит Горелове почео да учи да говори и да се школује.

Како пише Дејли мејл, учио је за кројача. "Воли да шије, срећан је када држи иглу у руци", рекла је Лилит. "Али он такође има жељу да постане баштован", пренио је Дејли мејл 2019. године.

Његово детињство оставило је дубок утицај и успорило његов когнитивни развој.

"Наравно да се трудимо да га научимо свим вјештинама одрасле особе и он јако добро напредује", поносно је рекла Лилит. "На примјер, ове године је почео сам да се вози јавним превозом", додала је она.

"Понекад га тајно пратимо и видимо да ли се добро понаша", наставила је Лилит. На питање да ли се сјећа детињства, Виктор одмахује главом и скрива лице, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана