Дјеца француских фармера протестовала у Стразбуру на тракторима играчкама

Tанјуг
Дјеца француских фармера протестовала у Стразбуру на тракторима играчкама

ПАРИЗ - Више десетина дјеце француских пољопривредника провозало се данас дјечијим тракторима у центру Стразбура у оквиру акције фармера против пољопривредне политике владе.

У пратњи родитеља, деца старости од 3 до 10 година су се возила пола сата дуж трга Клебер, носећи плакате: „Каква је будућност за нас?“, „Сутра ћу те нахранити“, „Спаси свог сељака“ и друге. 

На мини тракторима на педале биле су истакнуте и заставе Француске и Националне федерације синдиката пољопривредника (ФДСЕА), која је позвала на мобилизацију са циљем да скрене пажњу на ризике за будуће генерације пољопривредника, преноси БФМТВ.  

Према ријечима генералног секретара Младих фармера Бас Рин, Томаса Лукса, многи млади људи желе да се баве пољопривредом, али се суочавају са потешкоћама, што доводи до смањења броја фармера. 

„Фармери су забринути за следећу и нове генерације фармера. Изазов је да се обновимо и  имамо пољопривреднике у годинама које долазе. Заиста се плашим да француских производа неће бити у продавницама, јер можда неће бити више произвођача ако се овако настави“, поручио је Лукс. 

За тридесет година број пољопривредника је са милион порастао на 380.000. 

Ипак, према ријечима Томаса Лукса, младих који би желили да се баве пољопривредом не мањка. Али тешкоће са инсталацијом и ниски приходи отежавају овим младим пољопривредницима да дугорочно планирају у струци. 

Напомиње се да је у последњих 30 година број фармера у земљи смањен са милион на 380 хиљада. 

Раније су синдикати пољопривредника најавили намјеру да организују потпуну блокаду Париза како би спријечили испоруку било какве робе у престоницу.  

Пољопривредници планирају да организују „опсаду“ два кључна париска аеродрома – Роаси Шарл де Гол и Орли, као и највеће европске пијаце хране, Рунгис, јужно од града. 

Пољопривредници организују блокаде на свих осам аутопутева који воде ка престоници. 

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен раније је рекао да је број демонстраната данас достигао 10.000, додајући да су за демонстранте успостављене „црвене линије“: да не улазе у Париз и да не блокирају пијацу Рунгис. 

Протести пољопривредника добијају на замаху последњих недеља. 

Демонстранти блокирају кључне аутопутеве, блокирају саобраћај тракторима, стоговима сена и гомилама стајњака.  

Пољопривредници такође засипају префектуре и владине зграде стајњаком и отпадом.  

Они захтевају препознавање значаја њихових активности и осуђују политику владе у сектору пољопривреде, која их, по њиховом мишљењу, чини неконкурентним. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана