Дивљи коњи се враћају у Алтин Дала степу у Казахстану послије око 200 година

Танјуг
Foto: Илустрација

АСТАНА- Дивљи коњи враћају се у степе Казахстана послије готово 200 година у оквиру плана да се посљедњи дивљи коњи на свијету врате у своја првобитна станишта.

Дивљи коњи Пржеваљског су угрожена врста која је некада слободно живела у Централној Азији, а име су добили по руском географу Николају Пржеваљском који их је открио крајем 19. вијека и почетком овога мјесеца у казахстанску степу враћено је седам коња, пренио је Ројтерс.

Зоолошки врт у Прагу у Чешкој намјерава да врати још 40 коња за наредних пет година у степу Алтин Дала у централном Казахстану, која обухвата површину од око 7.000 квадратних километара.

"Ово су први дивљи коњи који су дотакли тле степа централног Казахстана за стотине година", рекао је директор прашког зоолошког врта Мирослав Бобек.

Авиони чешке војске превезли су коње - пастува и шест кобила - на летовима из Прага и Берлина до казахстанског града Аркалика, одакле су путовали седам сати камионом у пратњи чувара зоолошког врта.

Коњи ће боравити у ограђеном простору за аклиматизацију током годину дана да би научили да пронађу воду и храну током сурових степских зима.

            Коњи Пржеваљског су потпуно нестали из дивљине шездесетих година прошлог вијека, али су остали у заточеништву.

            Већ су били поново враћени у Кину и западну Монголију, гдје их сада има 850.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана