Директорка Уницефа: Газа најопасније мјесто за дјецу

Танјуг
Директорка Уницефа: Газа најопасније мјесто за дјецу

ЊУЈОРК - Извршна директорка Дечијег фонда Уједињених нација (Уницеф) Кетрин Расел поздравила је данас споразум о ослобађању талаца и привременом прекиду ватре, који су договорили Израел и Хамас, али је реклада је потребно да се „уради много више“.

Расел је на брифингу Савјета безбједности УН о заштити дјеце у Гази назвала Појас Газе „најопаснијим мјестом на свијету за дјецу“ и нагласила да Уницеф позива на хитан хуманитарни прекид ватре како би се „овај покољ одмах зауставио“.

„Да би дјеца преживела, да би хуманитарни радници остали и ефикасно радили, хуманитарне паузе једноставно нису довољне“, рекла је Расел, а преноси Гардијан.

Изразила је забринутост да би даља војна ескалација на југу Појаса Газе „експоненцијално погоршала“ тамошњу хуманитарну ситуацију и поручила да се морају избјећи напади на југу ове палестинске енклаве, преноси Гардијан.

Упозорила је да ће се права цијена рата у Палестини и Израелу мјерити животима дјеце.

Расел је рекла да је за само 46 дана рата наводно убијено више од 5.300 палестинске дјеце, додаје Анадолија.

„Или више од 115 дневно, сваки дан, седмицама и седмицама. На основу ових бројки, дјеца чине 40 одсто смртних случајева у Гази. Ово је без преседана. Појас Газе је најопасније мјесто на свијету за дјецу“, нагласила је она.

Расел, која је прошле недеље посјетила југ Појаса Газе, рекла је да ју је прогонило оно што је видјела и чула, када се на терену сусрела са палестинском децом, породицама и особљем Уницефа.

Она је навела да је током посјете болници Насер у Кан Јунису видјела бебе које се боре за живот у инкубаторима, док су се љекари бринули о томе како да омогуће да машине раде без горива.

 „Поред бомби, ракета и пуцњаве, дјеца у Гази су у екстремном ризику од катастрофалних животних услова“, рекла је она.

Указала је да је капацитет производње воде у Гази пао на пет одсто уобичајене производње, при чему се породице и дјеца ослањају на три или мање литра воде дневно по особи за пиćе, кување и хигијену.

Хамас и Израел су, уз посредовање Катара, постигли договор о привременом примирју и размену 50 израелских талаца отетих 7. октобра за 150 Палестинаца који се тренутно налазе у израелским затворима.






 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана