Директор СЗО: Становници Судана умиру од глади

Танјуг
Директор СЗО: Становници Судана умиру од глади

ЖЕНЕВА- Становници у Судану умиру од глади, упозорио је директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адхан Гебресијус.

Он је, након посјете Судану, истакао да је ситуација у тој ратом захваћеној држави врло алармантна, да је расељавање суданског становништва највеће на свijету, а сада је земља погођена и глађу.

-Дванаест милиона људи већ је расељено- рекао је Гебресијус за Би-Би-Си, додајући да је врло мала пажња свјетске јавности на ову земљу, а да је један од разлога за то раса становиништва те државе.

Хиљаде људи је убијено откако је у априлу 2023. избио грађански рат између суданске војске и паравојних снага РСФ.

-Замислите - уништење, расељавање, болест посвуда, а сада и глад - навео је директор Свјетске здравствене организације.

Гебресијус је недавно посјетио камп за интерно расељена лица и болницу у Судану.

-Тамо има много дјеце која су сама кост и кожа, мршава. Помоћ је потребна за скоро 25 милиона људи, што је половина укупног броја становника Судана - указао је др Тедрос.

Поновио је да ова држава не добија помоћ коју заслужује те да је то био случај и током других недавних сукоба у Африци и позвао медије да посвете више пажње Судану, описујући тамошњу ситуацију као "трагедију".

У августу је комитет експерата који подржава УН прогласио глад у кампу у којем се налази око 500.000 расељених људи у близини опкољеног града у Дарфуру, једном од региона који су најтеже погођени сукобом.

Генерал суданске војске Абдел Фатах ал-Бурхан, и шеф РСФ-а, Мохамед Хамдан Дагало, извели су војни удар 2021. године, али су се потом сукобили након чега је избио грађански рат у Судану прошле године.

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) одбацују оптужбе да подржавају РСФ новцем и оружјем, а покушаји мировног посредовања Саудијске Арабије и САД нису до сада успели да окончају сукоб, наводи Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана