Директор ЦИА: Побуна “Вагнера” у Русији представља прилику за регрутовање

Танјуг
Директор ЦИА: Побуна “Вагнера” у Русији представља прилику за регрутовање

АСПЕН - Побуна паравојне групе “Вагнер” у Русији представља прилику која се јавља једном у генерацији за регрутовање, рекао је директор ЦИА Вилијам Бернс, напомињући да Централна обавјештајна агенција покушава да искористи то и друге пукотине у власти Владимира Путина које је побуна разоткрила.

Он је навео да руска елита показује све већу забринутост у процјене предсједника Владимира Путина, а посебно након кратке побуне паравојне групе.

-Јавила су се нека дубља питања о Путиновим процјенама, о његовој отуђености од догађаја, па чак и о његовој неодлучности. За многе Русе, који су навикли на Путина као некога ко чува мир, питање је било да ли је цар го или зашто му треба толико времена да се обуче - рекао је Бернс на безбедносном форуму у Аспену, преноси Блумберг.

Шеф ЦИА је додао да ће руски предсједник вјероватно пронаћи начин да се освети шефу “Вагнера” Јевгенију Пригожину и елиминише га на дуже стазе.

-Да сам на Пригожиновом мјесту, не бих отпустио свог дегустатора хране - поручио је Бернс.

Говорећи о руском генералу Сергеју Суровикину, који је можда унапријед знао да ће доћи до побуне, Бернс је рекао да мисли да тренутно не ужива много слободе.

Када је ријеч о украјинској контраофанзиви, директор Централне обавештајне агенције навео је да је и даље оптимиста, додавши да Русија има значајне “структурне слабости”.

-Биће то тежак посао, али ми ћемо учинити све што можемо као обавештајна агенција да пружимо ону врсту обавјештајне подршке и размене података која ће помоћи Украјинцима да напредују - рекао је Бернс.

Први човјек америчке ЦИА говорио је и о Кини, рекавши да је агенција “постигла напредак” у обнови своје обавјештајне мреже у тој земљи.

Он је додао да кинески предсједник Си Ђинпинг и његово војно руководство вјероватно имају сумње када је ријеч о томе да ли би могли да изведу успјешну инвазију на Тајван “по прихватљивој цијени” за Пекинг.

-Путиново искуство у Украјини вјероватно је појачало неке од тих сумњи - рекао је Бернс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана