Директор ЦИА: Америка више нема моћ без премца

СРНА
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН - САД више немају моћ без премца у међународним пословима, рекао је директор америчке Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Вилијам Бернс у чланку у листу "Форин аферс".

"Кинески успон и руски реваншизам представљају застрашујуће геополитичке изазове у свијету интензивне стратешке конкуренције у којој САД више не уживају неоспоран примат и у којем егзистенцијалне климатске пријетње расту", написао је он.

Он је додао да ствари додатно компликује револуција у технологији која је још већа од индустријске револуције или почетка нуклеарног доба.

"Од микрочипова преко вјештачке интелигенције до квантног рачунарства, нове технологије трансформишу свијет, укључујући обавјештајну професију. На много начина, овакав развој ситуације отежава посао за агенцију више него икада, дајући противницима моћна нова оруђа", истакао је Бернс.

Он је додао да без обзира колико се свијет мијењао, и даље ће постојати повјерљиви подаци које само људи могу да прикупљају и обавјештајне операције које само људи могу да спроводе, пренио је ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана