Дио љекара наставио штрајк због силовања и убиства колегинице

Танјуг
Дио љекара наставио штрајк због силовања и убиства колегинице

ЊУ ДЕЛХИ - Љекари стажисти у великом броју болница у Индији наставили су данас штрајк због силовања и убиства колегинице, захтијевајући да одговорни брзо буде кажњен, упркос томе што је окончан 24-часовни штрајк који је организовало највеће индијско удружење љекара.

Индијско медицинско удружење, чији је штрајк окончан рано јутрос, упутило је захтјев индијском премијеру Нарендри Модију да интервенише како би се обезбиједило да женско особље у здравству буде заштићено безбедносним протоколима сличним онима који важе на аеродромима, преноси Ројтерс.

Влада је позвала љекаре да се врате на дужност ради лијечења све већег броја случајева денга вируса и маларије.

Индијско медицинско удружење саопштило је да већина љекара поново ради и најавило нови штрајк, који би укључивао и хитне службе, ако влада не предузме одлучне кораке да заштити љекаре. Љекари широм Индије одржали су протесте и штрајкове након силовања и убиства 31-годишње љекарке 9. августа у граду Калкути, на истоку Индије.

Она је силована и убијена у простору медицинске поликлинике и факултета у Калкути гдје је радила, а полицијски волонтер је ухапшен због сумње да је починио тај злочин.

Силовање и убиство љекарке изазвало је протесте љекара широм земље и подсјетило на групно силовање и убиство 23-годишње студенткиње у аутобусу у Њу Делхију 2012. године. Индија је увела корјените промјене у кривично правосуђе од 2012. године, укључујући и строже казне због силовања, али активисти кажу да се мало тога промијенило и да није довољно урађено да би се спријечило насиље над женама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана