Девет контроверзи Силвија Берлусконија

Танјуг
Девет контроверзи Силвија Берлусконија

РИМ - Бивши италијански премијер Силвио Берлускони, који је преминуо у 86. години, изазивао је много буре у јавности због својих изјава, а Политиkо је издвојио девет најконтроверзнијих момената.

-За 20 година бављења политиком, никада нисам никога увриједио - рекао је Берлускони једном приликом.

Биле су то помало изненађујуће ријечи Берлусконија 2014. године на питање BBC-ја зашто стално вријеђа људе.

Почетком 2000-их година вођени су преговори о одлуци о локацији Европске агенције за сигурност хране, с Пармом и Хелсинкијем као конкурентима.

Берлускони је тада поручио да је финска храна нејестива и одвратна и да је једва подносио током својих посјета сјеверу.

-Финци једу само маринирано месо ирваса! Они чак и не знају шта је пршута - рекао је тада Берлускони.

Агенција ЕУ је завршила у Парми.

Неколико година касније, Берлускони је поново изазвао негативне реакције након што је рекао да је морао да искористи своје "плејбојске" чари на тадашњој финској предсједници Тарји Халонен.

Финци су се "осветили" када је фински ланац Котипизза направио пицу са месом ирваса, лисичаркама и црвеним луком.

Креацију су назвали Берлускони и она је потом побиједила на престижном такмичењу пица у Њујорку.

Након година посједовања италијанског фудбалског гиганта Милана, Берлускони је касније купио још један клуб, Монцу, и охрабрио играче на њиховој божићној забави прошле године.

-Нашли смо новог тренера - рекао је Берлускони играчима, мислећи на Рафаелеа Паладина.

-Он је добар, шармантан, љубазан и способан да подстакне наше момке, али додајем додатни стимуланс: Као што сам рекао момцима раније, ако победите неки од најбољих тимова, довешћу аутобус пун проститутки -  рекао је Берлускони.

Бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел није била велики обожаватељ Берлусконија.

Берлускони је једном скочио иза споменика пред Меркел викнувши јој "куку" током самита у Трсту на којем се разговарало о економској кризи.

Сексуалне забаве одржане у његовој вили у близини Милана изашле су на видјело 2010. године када је и сам бивши премијер телефонирао полицији тражећи ослобађање 17-годишње Мароканке Кариме Ел Махроуг, која је ухапшена у Милану под сумњом да је украла накит.

Међутим, Берлускони је погрешно рекао полицији да је она рођака тадашњег египатског предсједника Хоснија Мубарака и да је њено хапшење рискирало дипломатски инцидент.

Она је била трбушна плесачица и осумњичена сексуална радница под именом Руби Рубакуори и тврдила је да је примила 10.000 долара од Берлусконија на "бунга бунга" забавама које је он одржавао.

Један од првих међународних лидера који је одао почаст након Берлусконијеве смрти био је руски предсједник Владимир Путин, који је италијанског државника назвао "правим пријатељем".

Берлускони и Путин били су дугогодишњи савезници, а бивши италијански премијер подстакао је контроверзу када је окривио украјинског предсједника Володимира Зеленског за рат.

У интервјуу за Спектатор 2003. године, Берлускони је бранио поступке фашистичког диктатора своје земље, Бенита Мусолинија.

-Мусолини никада никога није убио - рекао је тада Берлускони.

Бивши предсједник Европског парламента Мартин Шулц и Берлускони имали су незабораван сукоб 2003. године.

Приговарајући на тон њемачког европарламентарца, Берлускони је рекао: "Знам за филмског продуцента у Италији који снима филм о нацистичким концентрационим логорима. Препоручићу вас за улогу Капоа (затвореника који је задужен за друге затворенике). Ти си савршен".

Шулц је одговорио: "Моје поштовање према жртвама фашизма ми забрањује да кажем и једну ријеч на то".

Разорни земљотрес погодио је град Аквила у централној Италији 2009. и однио животе око 300 људи, а десетине хиљада других оставио без крова над главом.

Посјетивши то подручје, Берлускони је рекао преживелима који живе у шаторима за хитне случајеве да би требало "на то да гледају као на викенд камповања".

Покојна британска краљица Елизабета Друга  је једном наводно реаговала на понашање Берлусконија на самиту Г20 2009. године.

Током прављења фотографије, Берлускони је америчком предсједнику викнуо "Господине Обама".

Након тога краљица се окренула, дигла руке у ваздух и упитала: "Шта је? Зашто мора да виче?"

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана