Детаљи споразума: Ко нападне Русију, напао је и Сјеверну Кореју и обрнуто

Танјуг
Детаљи споразума: Ко нападне Русију, напао је и Сјеверну Кореју и обрнуто

ПЈОНГЈАНГ - Предсједник Русије Владимир Путин рекао је данас да Споразум о свеобухватном стратешком партнерству који су данас потписале Русија и Сјеверна Кореја подразумијева пружање обостране помоћи у случају агресије на једну од земаља.

"Данас потписани свеобухватни споразум о партнерству предвиђа, између осталог, пружање узајамне помоћи у случају агресије на једну од страна у овом споразуму", рекао је Путин, преноси агенција РИА Новости.

У том контексту, он је скренуо пажњу на изјаве САД и других земаља НАТО-а о набавци високопрецизних система дугог домета, авиона Ф16 и другог сличног наоружања и опреме за ударе на руску територију, наводи руска агенција.

"Ово није само изјава, већ се дешава и све то представља грубо кршење ограничења која су преузеле западне земље у оквиру разних врста међународних обавеза“, нагласио је Путин.

Предсједник Русије Владимир Путин и сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун потписали су данас у Пјонгјангу Свеобухватни споразум о стратешком партнерству двије земље.

Руски лидер је раније припремљени документ назвао фундаменталним и напоменуо да ће он представљати основу односа између Русије и Сјеверне Кореје дуги низ година.

Разговори делегација двије земље трајали су око сат и по, а састанак два лидера два и по сата, дуже од планираног. 

Путин је истакао да Москва високо цијени досљедну и сталну подршку Сјеверне Кореје, укључујући и подршку руској специјалној војној операцији.

Руски лидер је подсјетио да су прошле године двије земље обиљежиле 75 година од успостављања дипломатских односа, а ове године 75 година од закључења првог међудржавног документа: Споразума о економској и културној сарадњи.

Путин је изразио наду да ће се сљедећи састанак лидера двије земље одржати у Русији.

Ким је на састанку истакао улогу Русије у свијету и изразио пуну подршку руској специјалној војној операцији у Украјини, пренијела је агенција РИА Новости.

Путин борави у посјети Сјеверној Кореји од 18. до 19. јуна на позив Ким Џонг Уна.

Ким је посјетио Русију од 12. до 17. септембра када је позвао Путина да посјети Пјонгјанг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана