Десничари пријете иступањем из владе због договора са Хамасом

Срна
Foto: Танјуг

ЈЕРУСАЛИМ - Крајње десно оријентисани партнер у коалицији израелског премијера Бењамина Нетањахуа запријетио је да ће напустити Владу у случају било каквог покушаја да се уђе у “несмотрени” споразум са Хамасом о повратку талаца које држе палестински милитанти.

”Несмотрени договор једнак је демонтажи Владе”, објавио је Итамар Бен-Гвир из партије Јеврејска моћ на мрежи “Икс” поводом медијских извјештаја да Израел разматра дугорочну паузу, уз посредовање Катара и Египта, у својој офанзиви против Хамаса у Појасу Газе.

Странка Јеврејска моћ има шест од 64 мјеста које коалиција држи у парламенту који чини 120 посланика. Нетањаху је након почетка рата у Гази 7. октобра довео у кабинет за ванредне ситуације и центристичку странку Национално јединство, која има 12 посланичких мандата.

Нетањаху је нагласио раније да је посвећен уништењу Хамаса и тврди да војни притисак побољшава шансе да се из заробљеништва врате 132 таоца.

Најмање један члан Нетањахуовог ратног кабинета за доношење одлука - бивши војни шеф Гади Ајзенкот, чији су рођени син и нећак погинули у борбама у Гази - довео је у сумњу шансе за успјех спасилачких мисија и позвао на договор о таоцима.

То је покренуло спекулације да је Нетањаху под притиском и са лијевог и са десног крила, што потенцијално може да доведе и до ванредних избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана