Десет питања без одговора о терористичком нападу у Москви

GS
Foto: Telegram/Bloomberg

Четворица осумњичених да су извели терористички напад у концертној дворани "Крокус сити хол", у ком је убијено више од 130 људи, ухапшени су, али постоје и даље питања на која није одговорено.

Одговорност за напад преузела је Исламска држава, док руски званичници покушавају да докажу да је у напад умјешана и Украјина.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да је "напад изведен рукама радикалних исламиста, против чије идеологије се исламски свијет бори вијековима", али да "траже одговоре ко је наредио" тај злочин, понављајући могућност да постоје везе са Украјином. Са друге стране, Украјина негира било какве везе, а западни обавјештајни извори наводе да је за напад одговорна ИСИС-К, огранак терористичке организације са сједиштем у Авганистану, који дјелује у централној Азији.

Када је у питању сам напад, многи детаљи остали су без одговора, а руски независни медији одабрали су десет.

Колико је терориста учествовало у нападу

На снимцима напада који су се појавили на друштвеним мрежама виде се четворица нападача, а толико их је и ухапшено (уз још неколико помагача). У притвору су држављани Таџикистана Далерџон Мирзојев, Сајдакрами Рачабализода, Шамсидин Фаридуни и Мухамедсобир Фајзов. Међутим, ББЦ на руском, позивајући се на изворе из безбедносних служби, тврди да су убијена двојица нападача, један у "Крокусу", а један у Брјанској области, где су остали ухапшени. ББЦ наводи да је имао увид у копију пасоша терористе убијеног у Брјанској области и да се ради такође о грађанину Таџикистана. На снимку који је објавила Исламска држава преузимајући одговорност, види се и један нападач без аутоматске пушке који изгледа као да је рањен, али је то немогуће потврдити. Укупно је ухапшено 11 особа у вези са терористичким нападом, али је за директно учешће окривљена само поменута четворка.

Да ли су ухапшени људи који се виде на снимцима напада

Најмање двојица ухапшених могу бити јасно идентификовани по одјећи, која им је иста и на снимцима, наводи руски медиј Медуза, са сједиштем у Литванији. Сајдакрами Рачабализода и Далерџон Мирзојев и на снимцима напада и на снимцима хапшења обучени су у идентичну одјећу. Према наводима тог медија, трећи нападач, Шамсидин Фаридуни, посјетио је концертну дворану 7. марта, где га је случајно ухватила камера једног од фотографа. ББЦ на руском, позивајући се на Телеграм канал близак руским безбједносним службама, додаје да су Фајзов и Фаридуни виђени најмање пет пута у "Крокусу" у току две недеље прије напада. Према тим наводима, Фаридуни је разговарао са запосленима гдје се шта налази у дворани.

Куда су бјежали терористи

Терористи који су извели напад у дворани "Крокус", према званичној верзији руских власти, бјежали су ка Украјини гдје су "имали везу за прелазак границе". "Медуза" тврди да је геолоцирала мјесто хапшења једног од терориста, Сајдакрамија Рачабализодија. То мјесто се налази у Навлинском рејону Брјанске области, у близини пута М-3 који води ка Украјини. Међутим, истим путем, ако се скрене 20 километара раније, може да се стигне и до Белорусије. Тако остају три верзије: да су терористи бежали ка Украјини, да нису уопште знали куда беже и да су залутали или да су ухапшени на другом мјесту, па доведени и снимљени у Брјанској области.

Зашто су терористи ухапшени тако далеко од Москве

Терористи су, према званичној верзији, ухапшени у Брјанској области, удаљеној од дворане "Крокус" више од 400 километара. Како и зашто су успели да одмакну тако далеко после једног од највећих терористичких напада у историји Русије, није јасно. Према прорачуну Гугл мапа, од дворане "Крокус" до Брјанске области потребно је између пет и шест сати вожње, и то не рачунајући гужву у самој Москви и око ње, будући да је напад изведен у петак увече, када су гужве велике, нарочито на МКАД-у (кружном ауто-путу око Москве). Притом је тај пут покривен камерама, што значи да је аутомобил у ком су се возили било лако уочити, а уз 400 километара пута којим су се кретали постоји мноштво полицијских станица, наводи руски медиј Агентство, специјализован за истраживачко новинарство.

Са друге стране, руски медиј РБК тврди да су безбједносне службе намјерно пустиле терористе да би видјеле куда су кренули. Додатну забуну унио је и бјелоруски предсједник Александар Лукашенко, који је, како је пренела државна агенција Белта, изјавио да су специјалне службе две државе сарађивале приликом хапшења, те да су "терористи схватили да због повишених мјера безбједности не могу да уђу у Белорусију", те су се "окренули и наставили ка Украјини".

Ко је ухапсио терористе

Послије хапшења терориста, власти су одликовале неколико припадника безбједносних служби, а ордење су добили и припадници чеченске јединице "Ахмат сила" Рамзана Кадирова. Међутим, снимци хапшења прво су се појавили на каналима некадашње плаћеничке групе "Вагнер", те паравојне националистичке формације "Русич". На снимцима је видљиво и да неки од људи који хапсе терористе имају ознаке "Русича", док се појављују и наоружане особе у цивилној одећи. Према верзијама Телеграм канала блиских властима, у акцији хапшења учествовали су мобилна погранична служба Федералне службе безбедности (ФСБ), Центра специјалне намене ФСБ и специјалци Главне обавештајне управе, што је потврђено и независним руским медијима. И послије хапшења, на каналима некадашњег "Вагнера" појавиле су се слике на којима се види мучење ухапшених терориста.

Одакле терористима оружје

Терористи су у дворани "Крокус" оставили једну пушку, а она се види на сликама које је објавио руски Истражни комитет. На њима се види аутоматска пушка АК-12 или њена цивилна верзија карабин ТР3. Једина разлика између те две пушке је што АК-12 може да пуца рафалном паљбом, а то није могуће уочити на основу снимака. Међутим, љубитељи оружја тврде да је могуће "откључати" и цивилну верзију за рафалну паљбу, што је законски забрањено. Како наводи "Медуза", на то указују и снимци пуцњаве, на којима се виде неуобичајене искре приликом пуцњаве. Аутоматска пушка АК-12 новијег је датума и она је у употреби у армијама Русије, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Катара и Украјине (ради се о неодређеном броју примерака који су заплењени током рата), док се цивилна варијанта продаје у више држава. Међутим, "Медуза" наводи и да је пушку АК-12 могуће купити на црном тржишту, те да су на месту напада нађене и чауре које показују како је коришћено и другачије оружје.

Зашто се специјалци нису појавили током напада

Напад у дворани "Крокус" трајао је између 10 и 20 минута, послије чега је избио пожар, и цијели његов ток је снимљен сигурносним камерама, али специјалне јединице нису се појавиле док је трајао. Није познато да ли је у самој дворани било наоружаних припадника полицијских снага. Међутим, како наводи "Медуза", познато је да је у суседној згради смештено одељење полиције рејона Павшино. Гдје су ти полицајци били у вријеме напада, такође није познато.

Да ли је током напада у близини било снага безбједности


На једном снимку могуће је видјети особу у маскирној униформи са псом на повоцу, који одлази из дворане заједно са гледаоцима који бјеже. Такође, могуће је на снимцима приметити и комби са полицијском кинолошком јединицом, која је наводно учествовала у обезбјеђивању концерта групе "Пикник" који је требало да почне. Портпаролка полиција Ирина Волк изјавила је да човјек у униформи који води пса нема везе са њима. Она је рекла да су полицијске јединице стигле у "Крокус" пет минута пошто им је пријављена пуцњава. Уколико је то тачно, онда су припадници полиције требало да буду на месту догађаја још док су нападачи били у дворани, наводи Агентство. Агенција Регнум објавила је да се у близини "Крокуса" налазила наоружана јединица за обезбеђење Росгвардије, међутим, касније је та вијест повучена тако што је избачен назив Росгвардије, јер је демантовано да она има било какве везе са обезбеђивањем "Крокуса".

Да ли су евакуацију људи ометала затворена врата

О томе да су врата дворане била затворена, па чак и закључана, док су бежали, говорили су очевици у више руских медија. Међутим, није јасно да ли се ради о вратима на излазима за евакуацију, или су они говорили о разним техничким излазима, које иначе користе само запослени. Очевици су такође сведочили и да су запослени у "Крокусу" закључали врата на свим ложама како би се људи у њима забарикадирали да терористи не могу да дођу до њих. Међутим, та врата су касније развалили сами посетиоци, бежећи од пожара.

Колико је  посјетилаца нестало у терористичком нападу


Руске власти нису објавиле тачан број несталих људи за којима се трага. Објављено је да је до сада погинуло 139 особа, а да је 182 рањено. Дворана "Крокус" може да прими око 6.000 посјетилаца у концертној хали, а све карте за концерт групе "Пикник", који је требало да буде одржан, биле су распродате. Разни руски извори спекулишу да је међу несталима између неколико десетина до неколико стотина особа. Међутим, како наводи "Медуза", да је број несталих ближи горњој граници, у регионалним и локалним медијима појавио би се значајан број информација о људима који трагају за својим ближњим, али то није случај. До сада је забележен тек мањи број имена људи који су пријављени као нестали, али су многи од њих, накнадно, идентификовани међу погинулим, преноси НИН.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана