Демонстранти у Молдавији траже да влада покрије рачуне за гријање

Танјуг
Демонстранти у Молдавији траже да влада покрије рачуне за гријање

КИШИЊЕВ - Неколико хиљада демонстраната окупило се данас у главном граду Молдавије захтијевајући да нова, прозападна влада у тој земљи у потпуности покрије рачуне грађана за гријање током зиме, преноси Ројтерс.

Протест је организовала недавно формирана група под називом Покрет за народ, а подржали су је чланови Молдавске странке Шор наклоњене Русији, која има шест мјеста у парламенту бивше совјетске републике, од укупно 101.

Неки од демонстраната који су се окупили у Кишињеву позвали су на оставку предсједнице земље, узвикујући „Доле Маја Санду!“ Други су држали плакате са лицима неких молдавских лидера и политичара постављене поред фотографија великих кућа и отмјених аутомобила.

-Они имају милионе. Ми умиремо од глади - поручили су.

Санду је недавно говорила о наводној завјери Москве да збаци молдавску владу, како би скренула земљу са европског пута и ставила се „на располагање Русији“.

Серија антивладиних протеста које је покренула Шор партија потресла је Молдавију током јесени, пошто је тешка енергетска криза захватила земљу након што је Русија оштро смањила испоруке природног гаса.

Истовремено, влада Молдавије затражила је од Уставног суда земље да прогласи Шор странку нелегалном.

Државно тужилаштво за борбу против корупције наводи да су протести дјелимично финансирани руским новцем.

На веб-сајту Покрета за народ наводи се да је група формирана почетком фебруара и да се састоји од „неколико политичких снага, јавних удружења, локалних изабраних званичника и грађанских активиста“ за рјешавање „кризе без преседана“ са којом се Молдавија и њени грађани суочавају.

               

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана