Демонстранти прекинули Блинкеново излагање у Сенату, тражили прекид напада у Гази

Анадолија
Демонстранти прекинули Блинкеново излагање у Сенату, тражили прекид напада у Гази

ВАШИНГТОН – Демонстранти су у више наврата прекидали америчког државног секретара Ентонија Блинкена током његовог излагања у Конгресу, а демонстранти су од администрације америчког предсједника Џо Бајдена тражиле хитан прекид ватре у блокираном Појасу Газе, јавља Анадолија.

Блинкен је шутке сједио док су демонстранти захтијевали примирје у Гази и у више наврата прекидали његово излагање пред Сенатским одбором за издвајања.

„Прекини ватру одмах!“, „Спасите дјецу Газе!“, ”Палестинци нису животиње!“, неке су од порука које су демонстранти узвикивали у Сенату.

Демонстранти су држали у рукама и транспаренте са позивима на примирје у Гази, а из сале су их извели припадници обезбјеђења.

Након што се ситуација смирила, Блинкен је наставио излагање и рекао је да се хуманитарној помоћи мора дозволити да уђе у Газу, а цивили морају бити у могућности да се држе подаље од опасности, што је, како је рекао, компликовано Хамасовим „кориштењем цивила као живог штита“.

„Морају се узети у обзир хуманитарне паузе, помагање у спречавању погоршања хуманитарне катастрофе у складу је с најдубљим принципима наше нације, укључујући наше увјерење да је сваки цивилни живот једнако вриједан, једнако вриједан заштите. Без брзе и континуиране хуманитарне помоћи, сукоб би се могао проширити“, рекао је Блинкен.

Обративши се у Сенату, заједно са Блинкеном, амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да је више пута јасно стављао до знања израелским лидерима да је заштита цивила у Гази и морална одговорност и стратешки императив.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана