Демонстранти блокирали пут, возач тражио да се склоне па убио двоје

ГС
Демонстранти блокирали пут, возач тражио да се склоне па убио двоје

Возач који је у уторак убио двојицу еколошких демонстраната који су блокирали пут у Панами је пензионисани амерички адвокат.

Кенет Дарлингтон (77) појавио се пред судијом у граду Ла Еспига у сриједу поподне, а послије двочасовног саслушања одређен му је притвор.

Према локалним медијима, амерички држављанин рођен у Панами - који је виђен и на видео снимку и на сликама како убија два наставника који блокирају пут на аутопуту - раније је осуђиван за нелегално посједовање ватреног оружја.

Како се наводи, он је рекао “ово се овдје завршава”, прије него што је отишао до блокаде на дијелу Панамеричког аутопута у округу Чаме и ушао у жестоку расправу са групом мушкараца међу којима су биле и двије жртве.

Пред великим бројем фотографа и телевизијских екипа који су тамо снимали протест, он је потом убио двојицу мушкараца.

Елисер Плисет, адвокат жртава, рекао је да је Дарлингтон оптужен за убиство и незаконито посједовање оружја, пренијела је ТВН Нотисијас. Међутим, локални медији су саопштили да би могао да избјегне затворску казну због својих година.

Демонстранти већ три недјеље воде кампању против споразума владе Панаме са канадском фирмом да води највећи отворени рудник бакра у Централној Америци још најмање 20 година.

Рудник је у еколошки осјетљивом подручју.

Дарлингтон, који је живео у ексклузивној четврти Паитиља у Панама Ситију, заглавио се у саобраћају у гужви изазваној демонстрантима који су поставили блокаду на аутопуту, око 88 километара западно од Панама Ситија, главног града земље, преноси Блиц.

Видео и фотографије показују како је јуришао путем од свог аутомобила до блокаде и почео да се свађа са групом, већином састављеном од наставника.

Затим вади пиштољ из џепа, па почиње да рашчишћава барикаде на аутопуту, и даље се свађајући са демонстрантима.

TVN је пренијела да је Дарлингтон питао неколико наставника ко су вође демонстрација. Наставници који су протестовали рекли су му да нема вођа, па је он одговорио: "Нећу да разговарам са женама. Желим да разговарам са мушкарцима".

На судском рочишту је речено да је на лицу мјеста било неколико мушкараца, а тројица су му пришла у покушају да смире ситуацију.

То се може видјети на снимку инцидента који је претходио пуцњави. Тројица мушкараца - двојица у црним мајицама и један у црвеној - суочавају се са човјеком.

Чује се како један од демонстраната говори: “Зашто не пуцаш?” Други су викали на човјека: “Хоћеш ли некога да убијеш?” на шта је он одговорио: “Хоћеш да будеш први?” према извјештајима.

Затим се види како Дарлингтон пуца.

Прва жртва – која се види на снимку како носи црну мајицу, плави шешир и заставу – одмах је пала на земљу.

Док се човјек у црвеном повлачи, Дарлингтон поново отвара ватру, погађајући другог човјека у црној мајици. Види се како се држи за раме, прави гримасу од бола и тетура се на ивицу пута гдје пада.

Једна од жртава, Абдијел Дијас, преминуо је на лицу мјеста, наводи "Тајмс".

Друга жртва, Иван Родригес (62), пребачен је на клинику Хуан Вега Мендес у оближњем граду Сан Карлосу, али је био мртав по доласку у болницу. TVN је саопштио да се Дарлингтон вратио до свог аутомобила, након што је уклонио дио блокаде пута, са пиштољем у руци.

Један од људи у аутомобилу га је питао: “Да ли си свјестан шта се догодило?” Суд је чуо да је његов одговор био: “Да, једног сам убио, а другог упуцао”.

Затим је ушао у ауто и једној жени - наводној његовој дјевојци рекао: “Идемо”.

Она је одговорила: “Не идемо”.

TVN преноси да је жена тада позвала агенте Националне полиције, који су касније зауставили аутомобил и одузели му оружје. На снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се како полиција ставља Дарлингтону лисице и одводи га.

Међутим, ако буде осуђен, 77-годишњак би могао бити осуђен на кућни притвор, а не на затвор због његових година, према локалним извјештајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана