Демонстрације широм Појаса Газе: Хиљаде људи на улицама због тешких услова живота

Срна
Демонстрације широм Појаса Газе: Хиљаде људи на улицама због тешких услова живота

ГАЗА - Више хиљада људи изашло је данас на улице широм Појаса Газе како би исказали незадовољство због непрестаних прекида у испоруци струје и тешких услова живота.

Више стотина демонстраната учествовало је у протестним шетњама у граду Гази, Кан Јунису и другим локацијама, док су на једном од мјеста запалили заставе Хамаса, након чега је реаговала полиција. Полицајци су уништавали телефоне онима који су снимали дешавања у Кан Јунису, а очевици наводе да је неколико особа ухапшено.

Окупљени су критиковали представнике власти из Хамаса јер су узели 15 долара од помоћи у износу од стотину долара које најсиромашнијим породицама даје Катар.

Хамас је преузео контролу над Газом 2007. године када су са те територије отјерали припаднике Фатаха на чијем челу је предсједник Махмуд Абас. Израел и Египат су потом увели блокаде за које наводе да су неопходне да би се ограничиле могућности Хамаса да формира своје војне капацитете.

Агенција АП наводи да Хамас влада Појасом Газе челичном руком и забрањује демонстрације и врло брзо прекине сваки вид изражавања незадовољства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана