Демократе у Сенату за истрагу против компаније која дјеци продаје пушке

Танјуг
Демократе у Сенату за истрагу против компаније која дјеци продаје пушке

ВАШИНГТОН - Група истакнутих америчких сенатора из демократске већине, укључујући њиховог лидера Чака Шумера, затражила је данас од Федералне трговинске комисије (ФТЦ) да отвори истрагу о компанији за коју тврде да дјеци продаје пушке.

Законодавци су довели у питање маркетиншке технике произвођача оружја “Vee 1 Tactical”, који производи дугу пушку ЈР-15.22, прије свега зато што је пушка сличног назива АР-15 коришćена у бројним смртоносним пуцњавама у САД последњих година, пренио је Ројтерс.
    
Захтјев сенатора долази само неколико дана након три масовне пуцњаве у Калифорнији, у којима је убијено 19 људи, а раније овог мјесеца шестогодишњи дјечак пуцао је из пиштоља и тешко ранио учитељицу у Вирџинији.

“Закон каже да не би требало продавати оружје дјеци, али постоји компанија у Чикагу која управо то ради”, рекао је Шумер, мислећи на “Vee 1 Tactical”.

Демократе су деценијама настојале да пооштре мере контроле оружја у земљи у покушају да сузбију честе масовне пуцњаве.

Републиканци су се у великој мјери противили таквим мјерама, наводећи да се тако крши право на држање и ношење оружја садржано у Уставу.

Конгрес је прошле године усвојио први значајан закон о безбједности оружја у последњој деценији, који има и одредбе које би помогле државама да оружје буде ван домашаја оних за које се сматра да представљају опасност за себе или друге.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана