Демократе су изабрале: Харисова има потребну подршку делегата

Танјуг
Foto: Taнјуг/АП

ВАШИНГТОН - Потпредсjедница САД Камала Харис изјавила је данас да је обезбиједила подршку већине делегата Националне демократске конвенције да постане кандидат Демократске странке за предстојеће предсједничке изборе.

"Вечерас сам поносна што сам обезбиједила подршку која је потребна да постанем кандидат наше странке, и као 'ћерка Калифорније', поносна сам што је делегација моје матичне државе помогла да наша кампања буде на врхунцу. Радујем се што ћу ускоро и званично прихватити номинацију", казала је она, преноси "CNN".

Такође је истакла да јој је циљ да побиједи републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа.

"Током наредних неколико мјесеци, путоваћу широм земље и разговарати са Американцима о свему. У потпуности намјеравам да ујединим нашу странку, нашу нацију и побиједим Доналда Трампа у новембру", казала је Камала.

Анкета АП која је спроведена међу делегатима демократа показала је да би Харис могла да има подршку 2.538 делегата, што је знатно више од 1.976 потребних за побједу на гласању делегата идућих недјеља.

Председник Демократског националног одбора Џејми Харисон рекао је да ће странка дати предсједничког кандидата до 7. августа.

Делегати још увијек могу да се предомисле прије 7. августа, али нико други није добио ниједан глас у анкети АП-а, а 57 делегата рекло је да су неодлучни.

Предсједник САД Џо Бајден позвао је Харис из свог дома у Делаверу, гдје се опоравља од коронавируса, како би пружио подршку Харису.

Такође је наведено да је предсједник планирао да говори о својој одлуци да се повуче касније ове недјеље.

"Име на листи се промијенило, али мисија није", рекао је Бајден у свом првом јавном обраћању откако је објавио своју одлуку о повлачењу.

Бајден је обећао да ће остати на дужности предсједника до истека мандата 20. јануара 2025.

У недјељу поподне, Бајденова кампања је формално промијенила име у "Харис за предсједницу", чиме је она "наслиједила" цијелу Бајденову политичку операцију, са више од 1.000 запослених и буџетом од скоро 96 милиона долара. Харис је том укупном износу додала 81 милион долара у прва 24 сата након Бајденове оставке, што је рекорд у прикупљању средстава.

Номинацијом Камале Харис дошло је и до пораста интересовања за саму кампању - након њене објаве да постаје кандидат, регистровано је 28.000 нових волонтера.

Уколико буде изабрана, Харис би била прва жена и прва особа јужноазијског поријекла која би била предсједница.

Национална конвенција Демократске странке требало би да се одржи од 19. до 22. августа у Чикагу, али је странка најавила, прије него што је Бајден одустао од кандидатуре, да ће одржати виртуелно гласање за званично именовање кандидата прије него што се лично састану.

Странка је саопштила да ће виртуелна прозивка укључивати више кругова гласања о кандидатима. Да би се квалификовали, кандидати морају да имају електронске потписе 300 делегата конвенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана