Делегација Хамаса стигла у Каиро на преговоре о прекиду ватре у Појасу Газе

Танјуг
Делегација Хамаса стигла у Каиро на преговоре о прекиду ватре у Појасу Газе

КАИРО - Делегација Хамаса стигла је у Каиро гдје ће данас бити одржани преговори о прекиду ватре у Појасу Газе, рекао је званичник за Ројтерс.

Званичник је навео да делегацију предводи замјеник шефа Хамаса у Гази, Халил Ал-Хаја.

У Каиру се данас очекује нови састанак представника САД, Катара и Египта, који посредују у преговорима Израела са Хамасом о прекиду ватре у Појасу Газе, рекли су добро обавијештени извори.

Ти извори су за Ројтерс рекли да Израел неће послати делегацију на преговоре док не добије комплетну листу талаца који су још живи.

Очекивања да ће ускоро бити постигнут договор о првој паузи у сукобима у Појасу Газе од новембра, повећана су прошле седмице након претходне рунде преговора, уз посредовање Катара и Египта у Дохи, и назнаке предсједника САД Џозефа Бајдена да је договор близу.

Високи амерички званичник рекао је у суботу да постоји оквирни договор о паузи у сукобима и да је Израел углавном прихватио све услове за шестонедјељну паузу.

Амерички званичник је истакао да Хамас треба да пристане на ослобађање талаца које држи у Појасу Газе од напада на јужни Израел 7. октобра.

Бајден је рекао да се нада да ће примирје бити успостављено до почетка муслиманског месеца поста, Рамазана, који почиње 10. марта.         

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана