Дедоларизација америчке валуте у свијету бржа од очекиване

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Амерички долар губи свој статус резервне валуте брже него што се мислило, јер многи аналитичари нису узели у обзир драстично кретање валуте прошле године.

Удио долара у глобалним резервама смањен је прошле године десет пута брже од просјека посљедња двије деценије, а неколико је земаља тражило алтернативе након руске инвазије на Украјину која је покренула санкције, навео је аналтичар компаније "Еуризон" Стивен Јен.

Ако се посматра кретање валуте, долар је изгубио 11 посто тржишног удјела од 2016. године, што је двоструко више од 2008. године, наводи Блумберг.

"Долар је 2022. године доживио запањујући пад на тржишту као резервна валута, вјероватно због своје слабе употребе усљед санкција", рекао је Јен.

Како медији наводе, прошле године је индекс употребе долара порастао чак 16 посто, пошто су сукоби у Украјини, подстакли раст глобалне инфлације ширења раста каматних стопа, што је утицало на пад тржишта обвезница и валута.

На крају прошле године, индекс је порастао за 6 посто.

Мање државе експериментишу са "дедоларизацијом", док Кина и Индија покушавају да интернационализују своје валуте како би подмирили трговину, након што су САД и Европа искључили руске банке из глобалног финансијског система за размјену порука, познатог као SWIFT.

Постоји и забринутост да би долар могао да постане трајни политичко оруђе или да се користи као облик економског државног управљања, како би се извршио додатни притисак на земље да спроведу санкције на Русију. 

Америчка валута сада чини око 58 посто укупних глобалних званичних резерви, што је мање у односу на 73 посто из 2001. године када је била несумњива хегемонијска резерва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана