Деда Ђорђа ће покривати српска земља, три тегле стижу из Србије, Српске и Црне Горе

ГС
Foto: ГС/Министарство рада Србије

СОЛУН - Ђорђе Михаиловић, чувар српског војног гробља Зејтинлик у Солун, биће сахрањен сутра, тачно у подне, по грчком времену, односно у 11 по српском, поред свог оца Ђуре и деде Саве.

Сахрани ће присуствовати званична делегација Србије, у којој ће бити министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Никола Селаковић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић.

Поред њих, на погребу ће бити и представници Амбасаде Србије у Атини и Конзулата у Солуну, као и представници Грчке и града Солуна.

Министар Селаковић ће понијети три тегле са српском земљом - из Србије, Републике Српске и Црне Горе, коју ће симболично просути у деда Ђорђев гроб. Земљу из Српске је послао Бањалучанин, Синиша Видовић, замјеник предсједника странке Уједињена Српска и савјетник председника Народне скупштине Републике Српске, а из Црне Горе директор Директората за плаћања у Министарству пољопривреде и шумарства Црне Горе Владислав Бојовић.

Такође  на последњем испраћају чувара Зејтинлика биће представници српске и грчке Почасне гарде, али је договор да гарда земље у којој је деда Ђорђе рођен, 1. маја 1928. године, испали плотуне.

Церемонија ће почети у 11 сати по грчком времену, када ће почети окупљање на Зејтилнику, где ће породица примати саучешће.

Ђорђе Михаиловић рођен је тачно деценију по окончању Првог свјетског рата, у Солуну. Улогу поносног чувара преузео је од оца 1961. 

Како је сам говорио, целог свог живота долазио је свакодневно на Зејтилник, ту је спавао, ту је практично живио. За своју посвећеност добио је Орден српске заставе другог степена, Орден Светог Саве првог степена и награду Мајка Србија, а прије три године и српско држављанство.

Он ће бити сахрањен у старој српској униформи и са шајкачом, од које се није раздвајао. 

Раније је најављено да ће Србија, односно Министарство за рад, сносити трошкове сахране.

Михаиловић припада трећој генерацији чувара Зејтилника. Пуних шест деценија он је бринуо о више од 7.000 гробова српских војника, изгинулих на Солунском фронту. 

Био је активан све до прошле године, када због болести, није више могао да сиђе до гробља. 

Тада га је замијенио Крстимир Цопас, по оцу Грк, а по мајци Србин, који је у Солун дошао деведесетих година прошлог вијека из Сурдулице, преносе Новости.

Сада ће Крстимир, поред српских јунака, првог чувара гробља, добровољца у Првом светском рату Саве Михаиловића, и другог чувара, његовог сина Ђуре, чувати и трећег, последњег мушког потомка из лозе Михаиловића - деда Ђорђа.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана