Деценија једне од највећих мистерија: Гдје је нестао MH370

Танјуг
Деценија једне од највећих мистерија: Гдје је нестао MH370

КУАЛА ЛУМПУР - На данашњи дан прије 10 година нестао је авион “боинг 777” Малезија ерлајнса у којем је било 239 људи, а тај нестанак се сматра једном од највећих мистерија у авијацији, наводи Ројтерс.

Авион на лету MH370 ишао је од Куала Лумпура до Пекинга 8. марта 2014. године.

Сателитски подаци показују да се авион највјероватније срушио негдје у Индијском океану, у правцу ка западној обали Аустралије. Међутим, двије велике потраге за авионом нису донијеле значајна открића.

Малезија, Аустралија и Кина покренуле су подводну потрагу на површини од 120.000 квадратних километара на југу Индијског океана. Потрага, која је коштала око 143 милиона долара, опозвана је у јануару 2017. године, а авион није пронађен, као ни тијела. Пронађено је више од 30 дијелова који се сматрају за дио несталог авиона, међутим, само три дијела крила су потврђена да су припадала MH370. У извештају на 495 страница, објављених 2018. године, наводи се да је авион вероватно намерно скренуо с курса, али истражитељи нису могли да утврде ко је одговоран. Појавиле су се и разне теорије, међу којима су техничка грешка, даљинско рушење, чак и отмица ванземаљаца. Малезијски премијер Анвар Ибрахим рекао је ове недеље да влада планира да поново покрене истрагу о нестанку МХ370 уколико буде довољно уверљивог повода. (Крај) пв/лол

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана