Давид ван Вил: Рат у Украјини приказује будућност ратовања

Анадолија
Foto: Анадолија

АНКАРА - Рат у Украјини приказује како изгледа будућност ратовања, Давид ван Вил, помоћник генералног секретара НАТО-а за нове сигурносне изазове.

“Иако су конвенционално наоружање, укључујући тенкове и артиљерију, те тактике попут копања ровова широко кориштене на бојном пољу, модерне технологије које је алијанса пружила Украјини од 2014. године одиграле су кључну улогу у јачању отпорности Кијева против Москве”, рекао је Давид ван Вил.

Истакао је да када је 24. фебруара почео рат у Украјини, руски напади нису били ограничени на опипљиве мете те да је Москва погодила и сајбер простор земље.

Додао је да је помоћ НАТО-, као и приватних технолошких компанија омогућила Кијеву да се супротстави руским подухватима.

Ван Вил је напоменуо да је умјетна интелигенција такође појачала одговор Украјинаца на нападе обавјештавајући их о локацији и намјерама руских трупа.

Он је нагласио да НАТО посједује најразвијенији иновацијски екосистем, који укључује неке од најбољих универзитета и технолошких компанија у свијету.

“Оно што је важно је превођење њихових потенцијала и технологија у војну употребу”, рекао је Ван Вил и додао да је то један од приоритета алијансе.

Упитан о дроновима турске производње које Украјина користи на бојном пољу, високи званичник НАТО-а је рекао да они “играју велику улогу у Украјини”.

Он је нагласио да је турска индустрија дронова “веома добар примјер веома живог екосистема иновација који овдје постоји”.

“То је добар примјер шта иновације могу учинити у модерном ратовању”, рекао је Ван Вил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана