Данска се суочава са новим облицима терористичких пријетњи

Танјуг
Данска се суочава са новим облицима терористичких пријетњи

КОПЕНХАГЕН - Данска се суочава са новим облицима терористичких претњи, укључујући екстремизам против власти и такозвани нови феномен - “хибридизацију”, пише у годишњој процјени данског Центра за анализу тероризма, који ради у оквиру Данске безбједносне и обавјештајне службе (ПЕТ) и додаје се да исламистички тероризам остаје главна пријетња земљи.

У извјештају се наводи да су терористичке групе далеко од нестанка, иако су Исламска држава и Ал Каида ослабљене на терену, укључујући и Блиски исток.

Истиче се да исламистички тероризам има капацитет, намјеру и прилику да планира нападе на Данску и данске интересе, преноси Еурактив.

Према ПЕТ-у, терористичка пријетња је оцијењена као “озбиљна”, мада су сами Данци у малом ризику да буду на мети тероризма. Када се ради о пријетњи изабраним званичницима, односно о такозваном “тероризму против власти”, ПЕТ је указао да он постаје истинска забринутост.

У овогодишњем извјештају још један концепт је наведен као потенцијална опасност - хибридизација, који се односи на екстремисте који не могу да се категоришу као припадници једног специфичног политичког погледа или идеологије јер је њихов поглед на свијет заснован на мјешовитом скупу наратива.

-Видимо да постоји растући тренд на Западу и у Данској да појединци све више састављају коктел сопственог свијета и непријатељских слика, које карактеришу идеолошка и вjерска увjерења - рекао је шеф Центра за Анализу тероризма (ЦТА) Мајкл Хаман.

Хибридизација укључује комбинацију теорија завјере и личних фактора, укључујући менталне болести и слике “непријатеља” - укључујући дигитализацију, климатску кризу, пандемије и рат Русије против Украјине.

-Ова врста пријетње има потенцијал да утиче, мобилише и радикализује не само постојеће екстремисте већ и људе који раније нису били екстремисти и може да инспирише или легитимише утицајне особе, укључујући особе са менталним поремећајима - да дјелују насилно - наводи се у изв-ештају.

Хаман наводи да је реторика усмјерена на одређене појединце као што су изабрани званичници или одређени професионалци посебно порасла на интернету.

-Ти појединци служе као заједничке референтне тачке посебно за екстремисте против власти - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана