Данска позвала оператера да учествује у извлачењу непознатог предмета пронађеног код „Сјеверног тока 2“

Танјуг
Данска позвала оператера да учествује у извлачењу непознатог предмета пронађеног код „Сјеверног тока 2“

КОПЕНХАГЕН - Данска је данас саопштила да је позвала оператера гасовода „Сјеверни ток 2“ , компанију "Сјеверни ток АГ", да учествује у покушају да се са морског дна подигне непознати објекат откривен у близини гасовода.

Прошле недјеље данске власти су саопштиле да је током инспекције пронађен предмет цјевастог облика, да из дна вири око 40 центиметара и да је широк десетак центиметара.

Гасоводом руководи оператер "Сјеверни ток 2 АГ" чије је сједиште у Швајцарској.

-Како би се разјаснила природа предмета, данске власти донијеле су одлуку да га извуку уз помоћ Министарства одбране. Данска Агенција за енергетику зато је позвала власника гасовода да учествује у операцији  - наводи се у саопштењу Агенције за енергетику, преноси ТАСС.

Данска агенција за енергетику, према саопштењу, чека на одговор од Сјеверног тока АГ пре него што почне са операцијом. Оператер гасовода је под контролом руске енергетске компаније "Гаспром".

Власти су процијениле да спорни предмет не представља безбједносни ризик.

-Брод „Гаспрома“ је пронашао доказе који би могли да указују на постојање још једне експлозивне направе на гасоводу Сјеверни ток, 30 километара од мјеста ранијег терористичког напада - изјавио је 14. марта руски предсједник Владимир Путин.

У септембру прошле године три експлозије одјекнуле су на гасоводима "Сјеверни ток" који су изграђени ради преноса руског гаса ка Њемачкој. Експлозије су се догодиле у ексклузивним економским зонама Шведске и Данске.

Обје земље су саопштиле да су експлозије намјерно изазване, али још нису утврдиле ко је одговоран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана