Данска: Научници сматрају да су потресе на Борнхолму изазвали акустички таласи

Танјуг
Данска: Научници сматрају да су потресе на Борнхолму изазвали акустички таласи

КОПЕНХАГЕН - Серија мањих потреса забиљежених на данском балтичком острву Борнхолм у суботу збунила је научнике, који су саопштили данас да су их изазвали „таласи акустичког притиска из непознатог извора".

У почетку се сматрало да су потреси изазвани земљотресима, објавио је АП.

Затим су сеизмолози теоретисали да су потреси настали од контролисаних експлозија у Пољској, више од 140 километара јужно.

Геолошки завод Данске и Гренланда (ГЕУС) саопштио је данас да потреси „нису изазвани земљотресима, већ таласима притиска усљед активности у атмосфери". 

Завод је навео да су ти таласи дошли из "непознатог извора".

"Сеизмолози сматрају да је мало вјероватно да потреси потичу од контролисане експлозије у Пољској, која је изведена непосредно прије првих извјештаја о подрхтавању на Борнхолму", истакао је ГЕУС.

ГЕУС је саопштио у суботу да је добио више од 60 пријава од људи на Борнхолму да су "потреси слични земљотресу" – описани као дубоко тутњање, подрхтавање и звецкање, као и промјена притиска у уху – забиљежени у суботу поподне на Борнхолму.

У тим потресима нико није повријеђен. 

Полиција је саопштила да су грађани обавијестили полицијске службе у вези са потресима на источном дијелу острва. 

Дански медији јавили су да је подрхтавање изазвало пукотину у зиду једне куће.

ГЕУС је саопштио да су сеизмички потреси имали јачину од 2,3 степена по Рихтеру.

Пољске власти су саопштиле да је током вјежбе "Анаконда 23" на сјеверу Пољске било интензивних активности, укључујући млазне ловце и бојево испаљивање артиљеријске муниције.

На Борнхолму, стеновитом острву у Балтичком мору, које се налази јужно од Шведске, сјевероисточно од Њемачке и сјеверно од Пољске, живи готово 40.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана