УН: Пола милиона људи гладује у Гази

ГС/Агенције
УН: Пола милиона људи гладује у Гази

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 77. дан. Нема назнака о преговорима о новом прекиду ватре, па рат у Гази ескалира.Савјет безбједности УН требало би данас да гласа о резолуцији о рату између Израела и Хамаса,

Међуагенцијски извјештај УН и невладиних организација открива да у Гази гладује запањујућих пола милиона људи, што је четвртина становништва палестинске енклаве.

У извјештају се наводи да људи гладују због недовољне количине хране која је ушла на територију од избијања сукоба Хамаса и Израела 7. октобра, пренио је АП.

"Ситуација је таква да су скоро сви у Гази гладни. Гладује више од 500.000 људи, пола милиона. То значи да једна од четири особе гладује у Гази док ми говоримо", изјавио је главни економиста Свјетског програма за храну Ариф Хусеин.

Он је упозорио да би се, ако се рат настави истим интензитетом и не обнове се испоруке хране, становништво могло да се суочи са "потпуном глађу у наредних шест мјесеци", са широко распрострањеним избијањем болести.

У извјештају који су објавиле 23 агенције УН и невладине организације утврђено је да је цјелокупна популација од 2,2 милиона становника Газе обухваћена кризом са храном, те да 576.600 људи гладује.

ИДФ: Нападнуте локације Хезболаха у Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су борбени авиони извели ваздушне нападе на низ локација Хезболаха у Либану као одговор на јутрошњу ракетну ватру на сјеверни дио Израела.

На мети напада су биле војне базе у којима су дјеловали чланови Хезболаха и други инфраструктурни објекти који припадају тој терористичкој групи, пренио је Тајмс оф Израел.

Око 20 ракета испаљено је из Либана на област Шомера на сјеверу Израела, уз додатну ракетну паљбу на друга подручја дуж границе, наводи израелски портал.

ИДФ није одмах објавила информације о потенцијалним жртвама у нападима. Хезболах је преузео одговорност за ракетни напад на Шомеру.

У међувремену, ИДФ је почела да позива становнике града Буреија у централном дијелу Газе да се евакуишу на југ и крену ка склоништима у Деир ал-Балаху, јер се копнена офанзива израелске војске шири.

Авичај Адрае, портпарол ИДФ-а објавио је мапу зона из које треба да се изврши евакуација. Он је, такође, рекао да је главни аутопут Газе сјевер-југ, Салах ад-Дин, у областима сјевероисточно од Кан Јуниса и даље зона сукоба.

Према његовим ријечима, ИДФ ће олакшати кретање цивила кроз обилазницу дуж обале. Поред тога, Адрае је казао да ће ИДФ направити тактичке паузе у војним активностима у западним насељима Рафе у јужном дијелу Газе, између 10.00 и 14.00 часова, из хуманитарних разлога.

ЦНН: Израел бацио стотине бомби тешких око 900 килограма на Појас Газе

Израел је у првих месец дана рата с Хамасом бацио стотине бомби тешких око 900 килограма на Појас Газе, од којих су многе биле у стању да погоде људе на удаљености више од 300 метара, показују анализе Си-Ен-Ена (ЦНН) и компаније за вјештачку интелигенцију Sunthetaic.

Sunthetaic снимци из првих мјесец дана рата између Израела и Хамаса откривају више од 500 кратера од израелских бомби пречника већих од 12 метара, које остављају бомбе тешке око 900 килограма. Те бомбе су четири пута теже од највећих бомби које су САД бациле на Исламску државу у Мосулу у Ираку током рата против те екстремистичке групе.

Стручњаци за оружје и ратовање кажу да је широка употреба тешке муниције изазвала велики број жртава у Појасу Газе, посебно због тога што је палестинска енклава најгушће насељено подручје на свијету.

-Употреба бомби од око 900 килограма у области густо насељеној као што је Газа значи да ћćе бити потребне деценије да се заједнице опораве - рекао је Џон Чепел, адвокат и правни сарадник у групи ЦИВИЦ са седиштем у Вашингтону, која је фокусирана на минимизирање цивилних жртава у сукобима.

Израел се нашао под међународним притиском због размјера разарања у Гази, а чак је и амерички предсједник Џозеф Бајден оптужио Израел за “неселективно бомбардовање” Појаса Газе. Израелски званичници тврде да је тешка муниција неопходна за елиминисање Хамаса, као и да Израел чини све што може да смањи број цивилних жртава.

Хамас:Број убијених у Појасу Газе порастао на 20.057

Број убијених у Појасу Газе од почетка сукоба Израела и палестинских милитаната 7. октобра порастао је на 20.057, наводи се у саопштењу Министарства здравља које контролише Хамас.

У сукобу је такође рањено укупно 53.320 људи, наводи се у саопштењу, преноси CNN. Хамас је саопштио да је 390 људи погинуло у протеклих 48 сати, док су комуникационе мреже биле прекинуте на веćем делу територије. У четвртак увече, телеком провајдер Палтел навео је у саопштењу да се услуге у централној и јужној Гази постепено враćају на мрежу након што су прекинуте због израелског бомбардовања.

Данас гласање о резолуцији о Гази

Савјет безбједности УН требало би данас да гласа о резолуцији о рату између Израела и Хамаса, саопштено је у сједишту свјетске организације.

Гласање је требало да буде одржано јуче, али је одгођено за данас.

Сједињене Државе су најавиле подршку документу након неслагања са ранијим нацртима приједлога.

Најновија верзија, у коју је АФП имао увид, позива на “хитне кораке да се одмах омогући безбједан и несметан хуманитарни приступ, као и да се створе услови за одрживи прекид непријатељстава”. Не тражи се хитан прекид борби.

Амерички амбасадор при УН Линда Томас-Гринфилд рекла је новинарима да ће Сједињене Државе моћи да подрже резолуцију ако буде представљена каква јесте.

Она је негирала да је нацрт резолуције разводњен и оцијенила да је текст “веома јак” и да га “у потпуности подржава арапска група”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана