Чули се звукови из подморнице? Огласила се америчка обалска стража

ГС
Чули се звукови из подморнице? Огласила се америчка обалска стража

Посада која трага за несталом подморницом “Титан”, чула је у уторак звукове ударања на сваких 30 минута, наводи се у интерном владином извјештају о потрази.

Лупање се чуло и четири сада касније, како се наводи, када су распоређени додатни сонарни уређаји. Није јасно како се уопште чуло лупање и колико дуго, а накнадним ажурирањем дописа, наведено је да се у уторак увече чуло више звукова, иако то није описано као лупање, преноси Си-Ен-Ен (CNN)

Ово даје наду да има преживjелих. Чуле су се додатне акустичне повратне информације које ће помоћи у векторирању површинских средстава, а такође ће указивати на континуирану наду да има преживјелих, наведено је у допису.

Америчка обалска стража се овим поводом рано јутрос огласила и навели су да су додатне претраге “дале негативне резултате”.

Саопштили су да је канадска летјелица, која је помагала у потрази “детектовала подводну буку” али да је накнадних истраживањем то дало негативне резултате.

- Канадски авион П-3 открио је подводну буку у области претраге. Као резултат тога, опрације РОВ-а су премештене у покушају да се истражи порекло буке, резултати су негативни, али се потрага наставља - саопштила је обалска стража.

- Поред тога, подаци из авиона П-3 су подијељени са стручњацима америчке морнарице ради даље анализе која ће бити узета у обзир у будућим плановима претраге. Раније је у интерном допису америчке владе наведено да су посаде које су тражиле подморницу чуле лупање у интервалима од 30 минута, а канадски авион П3 је такође пронашао бели правоугаони објекат у води - појаснила је америчка обалска стажа.

Није јасно да ли се ажурирање америчке обалске страже односи на исти догађај.

Подсјетимо, подморница Титан нестала је у 9.45 у недјељу ујутро након што је лансирана у Атлантик у 8 сати ујутро. Компанија која води туре и одговорна је за подморницу није обавијестила обалску стражу о овоме све до 17.40 часова.

На броду је пет људи, укључујући три милијардера, а залихе кисеоника подморнице сада су спале на мање од 40 сати, што спасилачким екипама даје времена до четвртка ујутро да пронађу подморницу прије него што путницима понестане кисеоника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана