Црвено упозорење: Еруптирао вулкан, стижу и земљотреси

Агенције
Црвено упозорење: Еруптирао вулкан, стижу и земљотреси

Један од најактивнијих руских вулкана данас је почео ерупцију, избацујући облаке пепела пет километара у небо изнад полуострва Камчатке, на крајњем истоку Русије, и накратко активирајући "црвено упозорење" за авионе.

Вулкан Шивелуч је почео ерупцију убрзо након јаког јутрошњег земљотреса магнитуде седам на источној обали Камчатке.

Тај земљотрес догодио се на веома малој дубини Земљине коре, на шест километара испод морског дна, са епицентром 108 километара југоисточно од најближег града, саопштили су руски званичници за ванредне ситуације.

Институт за вулканологију Руске академије наука упозорио је да би могао уследити још један, још јачи земљотрес, магнитуде око девет "у року од 24 сата".

Институт за вулканологију и сеизмологију објавио је видео који приказује облак пепела изнад Шивелуча, који се протезао више од 490 километара источно и југоисточно од вулкана.

Вулкан Ебеко на Курилским острвима такође је избацио пепео на висину од 2,5 километара, саопштио је Институт.

Није експлицитно наведено да ли је земљотрес изазвао ерупције.

Упозорење о облаку пепела са "црвеним алармом" накратко је ставило све летјелице у том подручју у стање приправности, саопштио је Тим за реаговање на вулканску ерупцију Камчатке.

У одвојеном извјештају, који је пренијела званична новинска агенција Тасс, наводи се да ниједан комерцијални лет није прекинут и да није било штете на инфраструктури авијације, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана