Црвени полумјесец: Више од 15.000 дјеце убијено у израелским нападима на Газу

Tanjug
Foto: Telegram/PRC

ГАЗА - Палестинско друштво Црвеног полумјесеца саопштило је данас да је више од 15.000 дјеце убијено од почетка израелског рата у Појасу Газе, у октобру прошле године.

Истовремено, УН су саопштиле да је најмање 600.000 Палестинаца побјегло  из Рафе у јужној Гази од почетка израелске копнене офанзиве у овом граду.
    
Израелска војска је мобилисала више војника како би проширила борбе у тој области, а раније данас, четири члана једне палестинске породице су убијена у израелским нападима, преноси Ал Џазира.
    
Војска је такође бацила летке у западним областима Рафе, позивајуц́и Палестинце да помогну у потрази за израелским заробљеницима.
    
Свјетски програм за храну УН саопштио је данас да су у јужном делу града Рафа нестале залихе, а да је дистрибуција обустављена 11. маја услед затварања граничног прелаза Рафа са Египтом и ограниченог уласка потрепштина преко прелаза Керем Шалом из Израела у Газу.
    
''Готово је немогуц́е“ дистрибуирати помоц́ унутар Газе, где је више од 1,7 милиона људи расељено, саопштила је Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (ОЦХА), додајуц́и да су прелази или ''затворени, несигурни за приступ или нису логистички одрживи”.
    
У Рафи се тренутно налази више од милион Палестинаца који су побјегли од сукоба у другим дијеловима енклаве, од чега је 600.000 дјеце.
    
Израелске снаге сукобиле су се са палестинским борцима у Џабалији у северној Гази, након чега је извршена серија ваздушних напада на овај град.
    
У једном нападу погођено је возило хитне помоћи из болнице Ал-Авда у Џабалији при чему су повређена најмање два болничара, извијестио је репортер Ал Џазире са лица места.
    
Катарска агенција јуче је пренијела да је у пуцњави у Џабалији убијена медицинска сестра, а у Појасу Газе је убијено више од 500 здравствених радника.
    
Према подацима власти у палестинској енклави, од 7. октобра је у израелским нападима на Газу убијено више од 35.000 људи, док су израелске снаге убиле око 500 Палестинаца на окупираној Западној обали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана