Црвени метео аларм за 15 градова у Италији, пријете температуре од преко 40 степени

ГС
Црвени метео аларм за 15 градова у Италији, пријете температуре од преко 40 степени

Црвени метео аларм издат је за 15 градова широм Италије, док се екстремно високе температуре шире југом Европе, преноси данас ББЦ.

Аларм, који упозорава на ризике и по здраве људе, важиће наредних дана за неке од главних туристичких дестинација, међу којима су Рим, Фиренца и Болоња.

Потенцијално рекордно високе температуре очекују се у Европи наредне недјеље како се приближава нови топлотни талас. Европска свемирска агенција (ЕСА) саопштила је да Италија, Шпанија, Француска и Њемачка могу да прођу кроз екстремне временске услове. ЕСА надгледа температуре на копну и мору путем сателита.

Највиша температура икад забиљежена у Европи била је 48,8 степени, измјерена на Сицилији у августу 2021. године, а прогностичари кажу да би сличне температуре могле да се достигну наредних дана.

Италијанска влада је савјетовала грађане који се налазе у црвеним зонама да данас избјегавају излагање сунцу у периоду између 11 и 18 часова и да се посебно побрину за старије или особе слабијег здравља.

У Грчкој су претходних дана забиљежене температуре од 40 степени, а Акропољ, једна од најпопуларнијих туристичких атракција, у петак је био затворен због велике врућине.

Постоји, такође, забринутост да би могло да дође до шумских пожара, посебно у областима гдје дувају јаки ветрови. Високе температуре погодиле су и централне дијелове Европе, а Њемачка и Пољска су највише погођене.

Чешка метеоролошка служба издала је упозорење да би током викенда температуре могле да иду и изнад 38 степени.

Италијански метеоролози су упозорили да би сљедеће недјеље у топлотном таласу названом по Харону, који је, према грчкој митологији превозио на онај свијет преко (реке) Ахерон, температуре могле да премаше 40 степени Целзијуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана