Црква Енглеске по први пут благосиља истополне парове

Танјуг
Црква Енглеске по први пут благосиља истополне парове

ЛОНДОН - Свештеници Цркве Енглеске по први пут понудили су званично одобрене благослове за истополна партнерства, али је забрана црквених вјенчања за геј парове и даље на снази, преноси АП.

У једној од првих церемонија, каноник Ендру Дочин, благословио је заједницу Кетрин Бонд и Џејн Пирс у цркви Светог Јована Крститеља, у Феликстоуу, у источној Енглеској, гдје обје раде као свештеници сарадници.

Национална скупштина цркве изгласала је у фебруару дозволу према којој свештенство може да благослови заједнице истополних парова, који су имали грађанска вјенчања или партнерства.

Ријечи које се користе за благослове, познате као молитве љубави и вере, црквени Епископски дом одобрио је у уторак.

Компромис енглеске цркве постигнут је послије петогодишње дискусије о ставу цркве о сексуалности.

Иако су црквени лидери понудили извињење због тога што црква није прихватила ЛГБТQ особе, они су, ипак, подржали доктрину према којој брак представља заједницу једног мушкарца и једне жене, док се од свештенства неће тражити да врше благослове истополних лица ако се не слажу са њима.

Благослови истополних бракова могу се добијати у редовним црквеним службама, а Управно тијело цркве је израдило и план за одвојене службе које би личиле на вјенчања, премда он још није званично одобрен.

Истраживања јавног мњења показују да већина људи у Енглеској подржава истополне бракове, који су легални од 2013. године.

Надбискуп Кентерберија Џастин Велби, духовни вођа Енглеске цркве и глобалне англиканске заједнице, рекао је да неће лично благословити ниједан истополни пар, јер је његов посао да уједини 85 милиона англиканаца у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана