COPA: Крејг Рејт лаже да је проналазач биткоина

Танјуг
COPA: Крејг Рејт лаже да је проналазач биткоина

ЛОНДОН - Тврдњу аустралијског компјутерског научника Крејга Рајта да је проналазач биткоина окарактерисали су као "дрску лаж" адвокати супротстављене групе, коју подржава и један од оснивача Твитера Џек Дорси, данас на лондонском суду, гдjе је почела правна битка око власништва над криптовалутом. Рајт истиче да је аутор "бијеле књиге" из 2008. године, то јест основног текста о настанку биткоина и других криптовалута, објављеног под псеудонимом Сатоши Накамото, пренио је Ројтерс.

Он тврди да то значи да посједује ауторска права на "бијелу књигу" и да има права интелектуалне својине над биткоин блокчејном. Међутим, компанија  COPA, у чије чланове спада и фирма за дигитално плаћање Блок, оснивача Твитера Џека Дорсија, тражи од Високог суда у Лондону да пресуди да Рајт није Сатоши.

Петонедељно саслушање, на којем ће Рајт сведочити од уторка, представља кулминацију вишегодишњих спекулација о правом идентитету Сатошија, пише Ројтерс. Рајт је први пут јавно тврдио да је Сатоши 2016. године и отада је предузимао правне мере против програмера и берзи криптовалута. Међутим, COPA каже да Рајт никада није пружио никакав прави доказ, оптужујући га да је у више наврата кривотворио документе у прилог својој тврдњи, што Аустралијанац пориче.

Адвокат COPA-е Џонатан Хаф говорио да је Рајтова тврдња "дрска лаж, подржана фалсификовањем". Хаф је рекао да "постоје елементи понашања Рајта који прерастају у фарсу", наводећи као пример његову наводну употребу четГПТ-а за производњу фалсификата.

С друге стране, Рајтов адвокат Ентони Грабинер тврдио је у судским списима да је изнео "јасан доказ који показује да је Рајт аутор ’беле књиге’ и стварања биткоина". Додао је да је упадљиво да нико други није јавно тврдио да је Сатоши. "Да др Рајт није Сатоши, очекивало би се да се прави Сатоши јави како би се супротставио таквој тврдњи", рекао је Грабинер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана