CNN: Иза експлозије пејџера у Либану стоји Израел

Агенције
CNN: Иза експлозије пејџера у Либану стоји Израел

ТЕЛ АВИВ - Израел је одговоран за експлозију пејџера у Либану, односно за напад у којем је су пејџери који су припадали припадницима Хезболаха јуче истовремено експлодирали, сазнаје CNN.

Ова операција је, како се наводи, била резултат сарадње израелске обавјештајне службе, Мосада и израелске војске.

Израел је ставио експлозив у серију пејџера тајванске производње који су увезени у Либан и намијењени Хезболаху, објавио је Њујорк Тајмс, позивајући се на америчке и друге званичнике упућене у операцију.

Хезболах је данас саопштио да је број погинулих у експлозији пејџера у јужном Либану порастао на 12 након што су још три оперативца те групе подлегла задобијеним повредама, преноси Тајмс оф Израел.

Скоро 3.000 људи је рањено у уторак када су пејџери које су користили припадници Хезболаха истовремено експлодирали широм Либана.

Слике уништених пејџера које је анализирао Ројтерс показују формат и налепнице на полеђини који су били у складу са пејџерима које је направио Голд Аполо.

-Тајванска компанија Голд Аполо није направила пејџере који су експлодирали јуче у Либану- рекао је новинарима оснивач компаније Хсу Чинг-Куанг.

Хсу је рекао да је пејџере коришћене у експлозији направила компанија у Европи која је имала право да користи робну марку тајванске фирме.

Либанско Министарство спољних послова описало је експлозије као ''опасну и намјерну израелску ескалацију” за коју је речено да је била ''праћена израелским пријетњама да ће проширити рат на Либан у великим размјерама”.

Талас експлозија трајао је око сат времена након првих детонација.

Неименовани званичник Хезболаха рекао је да је детонација пејџера "највећи пробој безбједности" који се десио тој либанској милитантној групи у скоро годину дана рата са Израелом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана