Ципрас одбио мандат за састављање нове владе, нови избори све извјеснији

Танјуг
Foto: БрајтСпо

АТИНА – Лидер опозиционе љевичарске Сиризе Алексис Ципрас, данас је, током састанка са предсједницом Грчке Катерином Сакеларопулу, одбио да прихвати мандат за састављање нове владе

Он је рекао да је одговорио на своју институционалну обавезу да дође и каже да не прихвата мандат, јер не постоји могућност формирања владе, преноси телевизија ЕРТ.

Сакеларопулу је са своје стране истакла да "Устав на јасан начин предвиђа континуитет" и изразила наду да ће "наредни избори дати владу".

Грчки премијер, Киријакос Мицотакис, чија је странка Нова демократија освојила највише гласова на парламентарним изборима у недјељу, изјавио је у понедјељак да неће формирати коалициону владу и да се нада одржавању нових избора 25. јуна.

Мицотакис је то рекао у разговору са предсједницом Грчке,  Катерином Сакеларопулу, која њему првом званично понудила прилику да формира владајућу коалицију на основу Устава.

Грчка владајућа Нова демократија на парламентарним изборима одржаним у недјељу освојила је 40,8 одсто гласова, испред љевичарске Сиризе која је добила 20,1 одсто гласова, на основу више од 90 одсто пребројаних гласачких листића.

Социјалисти ПАСОК-Кинала предвођени Никосом Андрулакисом заузели су треће мјесто са 11,46 одсто гласова. Одзив бирача био је 61 одсто.

Предсједница Грчке ће понудити првим три странке на изборима - Новој демократији, Сиризи и социјалистичком ПАСОК-у - по три дана за формирање коалиционе владе.

Уколико странке не могу да формирају владу, Сакеларопулу ће именовати прелазну владу да припреми одржавање нових избора који би требало да буду затим одржани за око мјесец дана, највјероватније 25. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана